Докато Зеленски представя Плана за победа, Киев се сцепва от протести. Медиите по света мълчат! ВИДЕО

Протест на украинци в центъра на Киев

Докато Зеленски представя Плана за победа, Киев се сцепва от протести. Медиите по света мълчат!

„С влошаването на обстановката на фронта и затягането на мобилизацията расте недоволството на хората, чиито роднини са изпратени на фронта в Украйна практически без никаква подготовка. И сега няма връзка с тях. По този повод днес (вчера, публикацията е от 16 октомври) в Киев започна митинг на роднини на войниците, изчезнали в Покровско направление. Те се събраха на Майдана.“

Това пише едно от най-популярните украински издания Страна.ua, но точно тази част от информацията е изтикана в края на материал, в който се описва каква е ситуацията на фронта. Ето и останалата част от публикацията без редакция и съкращения: 

Преди това тези хора масово сигнализираха в социалните мрежи за изчезването на техни близки. Особено много бяха съобщенията за изчезнали войници от 152-ра бригада. Хората заявиха, че техните роднини са изпратени на „нула“ с минимално обучение.

Така една от украинките записа видео в TikTok, в което заявява, че нейният 51-годишен баща, който е мобилизиран през юли, е служил в 152-ра бригада. Той изчезна в посока Покровск, където се озовал след само три седмици обучение.

Мобилизиран мъж в Украйна на видима възраст над 60 години

Мобилизиран мъж в Украйна на видима възраст над 60 години

Тя цитира сигнали от други роднини, които издирват изчезналите си близки. Тя допълва, че всички те са изпратени „на нула“ без опит и с недостатъчна подготовка. Сега близките не могат да получат никаква информация за тях нито от бригадите, нито от ТЦК (комисията, която лови мъже по улици, магазини, транспорт, по домовете и пр. бел. Критично) , който ги е повикал.

Имаше и много подобни съобщения за масово изчезнали войници в 152-ра бригада и в редица други части. За същия проблем писа и бившият народен депутат Мосийчук, който каза, че получава съобщения за масови изчезвания на военнослужещи от 152-ра бригада.

Официално командването на украинските въоръжени сили не коментира тези изявления. И очевидно хората не получиха ясен отговор на призивите си, като в крайна сметка решиха да излязат на улицата.

След Майдана те отидоха до кабинета на министрите и се натъкнаха на полицейски кордон. Те настояват представител на правителството да дойде при тях и да изрази оплакванията си пред полицията. Основният от тях е „защо да унижавате момчетата“.

Ето какво пише под видеото на публикацията:

Протестиращите, роднини на изчезналите войници, дойдоха пред Министерския съвет и се втурнаха в полицейския кордон.

Те поискаха представител на властите да излезе при тях и изразиха недоволството си пред полицията. Основното искане на протестиращите е да получат отговор на въпроса – „защо са легнали момчетата“.

Хората смятат, че бойците отиват на позициите „с една картечница“ срещу „ужасната техника“ на Руската федерация, „наши 28 срещу техни 900“. Твърди се, че понякога „проруските командири“ отстъпват позиции.

Хората твърдят, че „това е техният план (на властта)- да сложат колкото се може повече момчета, защото от това получават много големи пари“.

Хората скандират: „Властта е нула“. Те се оплакват, че никой не реагира на запитванията им за изчезнали роднини.“

Мобилизиран мъж в Украйна на видима възраст над 60 години

Мобилизиран мъж в Украйна на видима възраст над 60 години

Медията Страна преразказва, че „Хората смятат, че бойците отиват на позиции „с една картечница“ срещу „ужасната техника“ на Руската федерация, „наши 28 срещу 900 техни“. Казват, че понякога „проруските командири“ отстъпват. Протестиращите заявяват, че „това е техният план – да убият колкото се може повече момчета, защото правят много пари от това“. Участниците скандираха: „Властта е нула“ и се оплакаха, че никой не отговаря на молбите им за изчезнали роднини.

На кадрите от видеото се вижда, че протестират и възрастни жени, които са отишли да разберат, каква е съдбата или на техните синове, или на съпрузите им, които вероятно са на близка до тяхната възраст. Новината за протестиращите украинци в зентъра на Киев не беше отразена нито от българските, нито от западните медии. Все едно нищо не се е случило!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!