Докато Зеленски е в Швейцария част от депутате му вече обсъждат мирното предложение на Путин

Някои депутати от Върховната рада вече са започнали да обсъждат мирното предложение на руския президент Владимир Путин, изразено от него по време на среща с ръководството на руското външно министерство. Това съобщи председателят на Държавната дума Вячеслав Володин в канала си в Telegram. Той отбеляза, че украинският парламент след изтичането на президентския мандат на Владимир Зеленски остава единственият легитимен субект на власт в Киев, пише NEWS.ru.

Днес единственият легитимен субект от украинска страна е Върховната Рада, само тя може да участва в постигането на всякакви споразумения. <…> Между другото, според нашата информация, идваща по парламентарната линия, някои депутати от Върховната Рада вече са започнали да правят това (обсъждат предложението на Путин. – NEWS.ru), пише той .

Володин каза, че руският лидер е очертал формула за мир не само по отношение на ситуацията в Украйна, но и в Европа като цяло.

Според него след предложението, изказано от Путин, всички мирни инициативи на Владимир Зеленски и неговите западни съюзници са загубили всякакъв смисъл, както и необходимостта от среща на върха за Украйна в Швейцария.

Време е те (украинските депутати ) да осъзнаят: няма президент на Украйна, отговорността е на Върховната Рада. В такава ситуация не можете да стоите отстрани “, завърши той.

Путин, по време на среща с ръководството на руското външно министерство на 14 юни, каза, че Русия прави още едно истинско мирно предложение към Украйна. В същото време, както посочи руският лидер, не говорим за замразяване на конфликта, а за окончателното му приключване.

Преди това Путин призова Киев да изтегли войските от нови региони на Русия. Според президента за мирно уреждане на Москва е необходим и неутрален, извънблоков, безядрен статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация.

Зеленски, коментирайки предложението на Путин заяви, че то представлява „ултимативно послание“. Според него то не е по-различно от предишните.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че Путин е представил мирна инициатива за разрешаване на конфликта в Украйна, а не е поставил ултиматум . Според него Зеленски е разбрал погрешно предложението на руския лидер.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!