Докато мизерия топи българите, преизбраните депутати – царе с двойни заплати по 14 000 лв.!

от Лазар Лазаров

Наред с пречките пред назначаването на служебен министър-председател се оказва, че конституционните промени са създали още един проблем и  това са депутатските заплати, алармира Сега

Съгласно измененията на Конституцията, 49-ият парламент трябва да остане действащ, докато народните представители от 50-я положат клетва. Това означава, че за известен период от време в Народното събрание  ще има 480 депутати.  А заплатите на  депутатите, които са и в стария, и в новия парламент, ще бъдат двойни. За това алармира днес и Мая Манолова от Изправи се БГ.

Финансовите правила по бюджета на Народното събрание диктуват,  че депутатските възнаграждения  се начисляват от изборния ден, а за новоизбраните допълнителни народни представители – от деня, в който  Централната избирателна комисия е обявила съответния народен представител за избран.

До полагането на клетва новоизбраните депутати работят без да законодателстват. В това време тези от предходния парламент продължават да се водят на работа, докато новите депутати не встъпят в длъжност. Така за периода, в който двата парламента ще се застъпят, депутатите, които са в стария, но са избрани и в новия парламент, ще получат заплати и за двата мандата, което означава, че възнагражданието им става двойно.

Към момент депутатската заплата възлиза на над 7000 лв. Според финансовите правила на парламента, народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. При последната корекция от февруари, основното месечно възнаграждение става 7032 лв., като в него не са включени допълнителните възнаграждения за участия в комисии и пр.

Срещу “конституционната бомба“ с депутатските възнаграждения възрази депутатът от ПГ на ПП-ДБ Настимир Ананиев. Той заяви, че в случай, че получи двойна заплата, ще се откаже от нея. На свой ред лидерът на партия „Възраждане’ Костадин Костадинов отбеляза, че от партията му са обърнали внимание на този въпрос по време на обсъжданията по промените в Конституцията. Същото са направили и от партията на Слави Трифонов ИТН.

Интересна в случая е реакцията на лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов. Вместо да отговори на въпроса дали е възможно конституционните изменения да доведат до това някои депутати да получат двойни възнаграждения, той се скара на журналистите. „Вие сте интересни хора – аз си мислех, че ще ме попитате как в последния ден на кабинета се раздават централи, няколко милиарда се разхвърлят от едно в друго министерство, правят се назначения в митниците и то на водещи митници. А вие ме питате какво ще стане след два месеца и половина“, заявява председателят на ГЕРБ.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!