Днес отново трябваше да се гласува вотът на недоверие. И пак те стана

Празната пленарна зала на Народното събрание

Парламентът трябва да довърши процедурата по вот на недоверие, оказала се двудневна, след като липса на кворум провали поисканото от БСП прегласуване вчера. Тази сутрин обаче кворум отново нямаше.

И вчера заради липса на кворум депутатите не успяха да гласуват по внесения от опозицията вот на недоверие. Днес процедурата трябва да бъде довършена, но при първото преброяване се регистрираха само 78 депутати – двама от ГЕРБ-СДС, 55 от ПП-ДБ, 20 от БСП и един независими. Не се регистрираха депутатите от ДПС, „Възраждане“ и ИТН, пише DIR.bg

Председателят на парламента Росен Желязков даде 10 минути почивка. След тях картината не бе по-различна. Регистрираха се 79 депутати – един от ГЕРБ-СДС, 55 от ПП-ДБ, един от „Възраждане“, 21 от БСП и независимият Радостин Василев.

Как се стигна до днешните опити за прегласуване на вота на недоверие?

Проблемът се появи, след като вчера ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха залата заради отхвърления законопроект за незабавна отмяна на дерогацията за внос и преработка на руски петрол.

По време на първото гласуване в четвъртък опозицията надвишаваше броя на депутатите от мнозинството, но 66 гласа не ѝ стигнаха, за да обърне кабинета „Денков“. За да бъде свалено правителство с вот на недоверие, вносителите му трябва да съберат 121 гласа. Така, въпреки че в пленарната зала останаха само 61 депутати от ПП-ДБ и те подкрепиха правителството, то 66-имата от „Възраждане“, БСП и ИТН не стигнаха.

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!