Дмитрий Перлин: Предстои украинците да пенсионират Зеленски с Майдан

от Лазар Лазаров

Рейтингът на украинския президент Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май, бързо пада. Украинците му вярват все по-малко и по-малко, виждайки провала на политиката му във всички направления. Това заяви на 20 юни пред „Известия“ политологът Дмитрий Перлин.

По-рано Киевският международен институт по социология обобщи резултатите от петгодишното управление на Зеленски. Според социологическите проучвания през 2019 г. той се е ползвал с доверието на 80% от населението, но към февруари 2022 г. този показател е спаднал до 37%. След това рейтингът скача до 90% и отново се понижава: през декември 2023 г. – 77%, през февруари 2024 г. – 64%, а през май – 56%.

„Различни социологически проучвания, както и общественици от Украйна, всякакви медийни личности многократно са заявявали, че рейтингът на Зеленски пада. Трябва да се отбележи, че рейтингът пада въпреки тоталния медиен контрол. Зеленски всъщност премахна всякакво разнообразие в украинските медии. Съществува така наречения пресмаратон на Зеленски – това е единна информационна програма, която се налага от кабинета на президента на всички телевизионни канали.

Ако Украйна имаше поне някои минимални елементи на демокрация, рейтингът на Зеленски би бил, мисля, 30 %“, коментира Перлин.

Според експерта причините за спада в рейтинга са очевидни, провалите на Зеленски във военната, социалната, икономическата сфера, както и в международната политика.

„Един от примерите за това какъв провал е  външната политика на Зеленски беше резултатът от така наречената конференция в Швейцария“, отбеляза събеседникът на изданието.

Освен това хората са уморени от мобилизация, подчерта политологът. Той посочи, че украинските медии пишат, че „всичко е доброволно“, но хората всеки ден „всъщност биват отвличани от работа, на път за вкъщи или до магазина“.

„И основната причина е пълната липса на успех в постигането на военните цели, поставени от Зеленски и неговия екип. Въпреки прокарването на идеята, че украинските въоръжени сили ще завземат Донбас и Крим, Украйна не успя дори да въведе ред в „сивата“ зона, където те са максимално близо до линията на съприкосновение с руските войски“, отбеляза Перлин.

„Всичко това заедно прави Зеленски шут, който говори едно, но в действителност зад думите му не се крие нищо сериозно. Думите му са приказки, които някога са звучали интересно и хората са тръгнали след тези приказки. Но реалността се оказа много по-болезнена. Всичко, което Зеленски измисля, по никакъв начин не съответства на реалния живот в Украйна. Украинците виждат това и губят доверие в него. Мисля, че Зеленски ще бъде „пенсиониран“ под формата на още един Майдан“, заключи политологът.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!