Димитър Манолов: Ако въглищната енергетика не участва в енергийния баланс, ще останем без ток

„Това го наричам полуспоразумение. Не можаха да бъдат ангажирани всички участници там. Още преди да се положат подписите под това споразумение, реакциите не бяха еднозначни“. Така Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ коментира преговорите с миньори и енергетици вчера в НС в ефира на NOVA, пише Фокус

„Имаше включвания от колегите на „Хаинбоаз“. Техните представители подписаха това споразумение, но реакциите бяха неодобрителни“, каза Манолов.

„Вчера предложих друг подход, който не се възприе – да се разделим за няколко часа, да направим консултации и след това да се съберем отново и да се разберем какви ги вършим“, каза той.

Манолов коментира и това, че протестиращите на АМ „Тракия“ също днес ще решават какво да правят. „Моята прогноза е, че няма да се откажат от протестите“, каза синдикалистът.

Той разясни малко и договореното вчера споразумение.

„В първата част на този текст става дума за ТЕЦ-2, който е централата, която осигурява баланса. Тя е най-голямата като производствен капацитет. В споразумението беше записано, че тя ще се третира като част от критичната инфраструктура.

Втората част касае частните предприятия – ТЕЦ „Бобов дол“, „Брикел“, топлофикациите в Перник, Сливен, Русе, мисля, че и малкия ТЕЦ в Димитровград. Те ще работят, докато могат да издържат в тази пазарна среда, в която се намират“, обясни Манолов.

Той коментира, че в ТЕЦ-Бобов се планира преминаването от въглища на газ. Там се строи и фотоволтаичен парк. „Двете предприятия ще заработят заедно. Предполага се, че ще издържат на този режим с увеличени въглеродни квоти. И „Бобов дол“ ще го бъде по-дълго време“, каза Манолов.

Спор на преговорите е имало по въпроса с механизма за капацитет след 2025 г.

„Твърдеше се, че не сме кандидатствали по този механизъм, Теменужка Петрова каза, че сме кандидатствали, но процедурата не е довършена. Това значи, че ако бъде довършена, може да се кандидатства за удължаване“, обясни той.

„Когато 60% от разходите са за нещо, което някой ти е наложил, говоря за квотата, в това няма нищо пазарно, това е чиновнически диктат. Ако въглищната енергетика не участва в енергийния баланс, ще останем без ток. Вечерта след 18:00 часа фотоволтаиците не произвеждат“, коментира Манолов.

Според него „системата е така замислена, че те да бъдат смачкани и да не могат да издържат финансово“.

„Аз съм за всяка алтернатива, която може да свърши работа, но нека да я видим. В Германия демонтират ветрогенератори, за да копаят въглища. В Германия отварят въглищни централи, никой не може да го отрече. Миналата година отвориха 12“, каза той.

Манолов каза, че синдикалистите са притеснени, че в тези 7 точки, които са договорени вчера, няма гаранции.

„Аз също не се подписах под това споразумение. Не мога да се подпиша, когато мои хора не са се подписали“, каза синдикалистът.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече