Die Welt: Бербок буди все повече съмнения сред германците за своята компетентност

Германският външен министър Аналена Бербок буди все повече съмнения сред германците относно своята компетентност. По време на пътуване до Съединените щати тя наруши етикета, като нарече Си Дзинпин „диктатор“, след което отказа да поправи грешката си, пише Die Welt. Читателите я обвиниха в „зъл инфантилизъм“.

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че не отстъпва от определението си за китайския лидер Си Дзинпин като „диктатор“. Това заплашва нови дипломатически скандали между Германия и Китай.

Въпросът за дипломатическите търкания с Китай ескалира в началото на седмицата. Преди съвместното си посещение с канцлера Шолц в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, Бербок предприе пътуване до Тексас. Смисълът на пътуването, извършено за сметка на данъкоплатците, беше пропаганден: трябваше да изпрати сигнал, че Германия обича не само либералното източно крайбрежие на Съединените щати, което гласува против Тръмп, но и американския Среден Запад и Югът, които гласуваха за него.

За целта Бърбок се съгласи на интервю за десния консервативен канал Fox News. Медията е дългогодишен поддръжник на бившия президент Доналд Тръмп.

Знаейки, че американските консерватори не харесват Китай, Бърбок каза следното в интервю: „Ако Путин победи в Украйна, какво послание ще изпрати до други диктатори по света, като Си, президента на Китайската народна република? Следователно , Украйна определено трябва да спечели!“

Този трик проработи при зрителите на Fox News: Си Дзинпин е мразена фигура за тях. Омразата към представителите на КНР се споделя от значителна част от Републиканската партия на САЩ, особено представители на бялото мнозинство.

Но в Китай такава обида от Бербок не беше преглътната. Китайското външно министерство привика германския посланик в Пекин Патриция Флор и й даде официална нота, като й напомни, че Китай е най-големият търговски партньор на Германия и подобни изявления за китайския лидер са провокация.

Външният министър на Германия не обясни дали е разчитала именно на такава реакция от страна на КНР или е било грешка. Дори канцлерът Шолц, който в миналото понякога не успяваше да скрие различията си с Баербок конкретно по отношение на китайската политика, зае поза на стоическо мълчание, като никога не разкри какво мисли за не толкова дипломатичните изявления на своя „зелен“ коалиционен партньор в управлението.

А в четвъртък, отговаряйки на въпрос на телевизионния канал ARD, Аналена Бербок пропусна възможността да се извини: „Изразих се така, както се изразих. Там, в КНР, има комунистическа еднопартийна система, масови нарушения на човешките права и заплахи за други държави, например Филипините.“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!