Дейвид Сакс: Лицемерно е САЩ да винят Русия и Китай в авторитаризъм. Политиката ни е сюжет по Оруел!

Американският мултимилиардер, бизнесменът Дейвид Сакс, излезе с позиция в своя профил в Х, в която описа лицемерието на управляващия елит на САЩ в момента в лицето на Демократическата партия. По думите му, докато се обявяват срещу диктаторски режими уж в лицето на Руся и Китай, в Америка е налице смазване на свободата на словото.

Дейвид Сакс припомня, че в началото на годината американският журналист Гонсало Лира почина в затвор, но САЩ и Държавният департамент не си мръдтаха пръста, за да го спасят, защото затворът беше в Украйна!

Милиардерът припомня и скорошният арест на създателя на Телеграм Павел Дуров във Франция, като и това очевидно не е направило впечатление на САЩ, които са борци за свобода.

Не на последно място Дейвид Сакс пише, че има сериозна опасност, след Бразилия, Х на Илон Мъск да бъде забранен и в ЕС, и в Съединените щати: „Лицемерно е, че същите гласове, които настояват за тази репресия, са и най-гръмогласните, които обявяват, че Западът участва във „война срещу авторитаризма“ срещу страни като Русия и Китай. Но каквито и да са другите им грехове, Русия и Китай не са в състояние да лишат американските граждани от правото им на свобода на словото„.

КритичноБГ публикува превод на позицията на Дейвид Сакс без съкращения:

В ГЛОБАЛНАТА БОРБА СРЕЩУ АВТОРИТАРИЗМА ИСТИНСКИЯТ ВРАГ НА ЗАПАДА Е САМИЯТ ТОЙ

Американските политици постоянно говорят за незаменимата роля на Съединените щати в борбата срещу авторитаризма в свободния свят. Ако това е вярно, защо Белият дом е толкова мълчалив пред новите глобални заплахи за свободата на словото?

През януари американският гражданин Гонсало Лира почина в украински затвор заради публикуване на видеоклипове в YouTube;

Държавният департамент не си мръдна пръста, за да помогне. Миналата седмица основателят на Telegram Павел Дуров беше арестуван във Франция за престъпление, свързано с недостатъчно модериране на съдържанието.

Илън Мъск, главен изпълнителен директор на „Тесла“, xAI и Х (Twitter) и Starlink

Сега Бразилия забрани X за съпротива срещу диктата на един тираничен съдия, който слюноотделя за възможността да вкара в затвора Илон Мъск.

ЕС е само на една крачка по-назад (от Бразилия), като еврократът Тиери Бретон води наказателно разследване срещу Илон за „разпространяване на дезинформация“, като Бретон определя за такава интервюто му с Доналд Тръмп.

В Обединеното кралство правителството на Киър Страмър вкарва в затвора критиците на отворените граници (заради мигрантите, бел. Критично) с по-голямо усърдие, отколкото преследва престъпленията с насилие. В Канада Джъстин Трюдо смаза протеста на шофьорите на камиони срещу задължителните ваксини, като наложи нови правомощия, с които замрази банковите им сметки.

В нито един момент Белият дом не изрази загриженост за тази нова желязна завеса, която изглежда се спуска на Запад. Точно обратното,

Марк Зукърбърг потвърди, че администрацията на Байдън-Харис многократно е оказвала натиск върху Мета да цензурира по време на Ковид. Още по-лошо, ФБР подгони Фейсбук да цензурира истинските истории за корупцията на семейство Байдън, като внуши, че лаптопът на Хънтър Байдън е руска дезинформация (въпреки че ФБР знаеше, че е истински).

Ако не се намеси съдът, TikTok ще бъде закрит в САЩ на 19 януари 2025 г. благодарение на ново правомощие, разрешено от Конгреса, да забранява уебсайтове и приложения, за които президентът прецени, че са обект на влияние от страна на чуждестранен противник. 

Х може да не е далеч (от забрана), ако либералните елити и апаратчиците на дълбоката държава изпълнят желанието си. Те призоваха САЩ да възприемат подхода на Бразилия и ЕС и да „обуздаят“ Илон Мъск.

Лицемерно е, че същите гласове, които настояват за тази репресия, са и най-гръмогласните, които обявяват, че Западът участва във „война срещу авторитаризма“ срещу страни като Русия и Китай. Но каквито и да са другите им грехове, Русия и Китай не са в състояние да лишат американските граждани от правото им на свобода на словото; това може да направи само нашето собствено правителство.

Ако западните лидери наистина искат да предотвратят авторитаризма, най-лесното място, откъдето биха могли да започнат, е у дома, като защитават гражданските свободи на собствените си граждани. Вместо това те изглеждат обсебени от идеята да насочат вниманието на обществото към чуждестранни врагове, както Оруел изобразява в „Две минути омраза“ в „1984“.

В момент, когато битката за свободата на словото се разгаря в годината на изборите, каква е позицията на кандидатите за президент? Доналд Тръмп се обяви в подкрепа на свободата на словото, докато Камала Харис не каза нищо и може да се очаква, че ще продължи политиката на своята администрация на мълчаливо одобрение на пълзящата цензура.

Само след два месеца американците ще решат. Дали наистина ще поведем свободния свят в защита на свободата на словото, или ще приемем авторитаризма, който твърдим, че толкова много ненавиждаме?

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!