Деян Дяков от КНСБ пред протестиращите: Беше грешка, че подписах споразумението

Съвместните протестни действия на енергетиците и миньорите продължават. Това заявиха пред КритичноБГ от барикадата на АМ „Тракия“.

От публикувано видео в ФБ страницата „КНСБ при ТЕЦ Марица изток 2“, председателят на КНСБ в ТЕЦ „Марица-изток 2“ Деян Дяков, които подписа споразумението с властта призна, че е сгрешил. „Грешка беше, че го подписахме без да се консултираме с юристи“, казва той. Другите му отговориха, че „това споразумение, цитираме: „и за тоалетна не става, то няма никаква правна норма и нарушава всички закони на енергетика и др.“

Вчера Агенция ПИК публикува шокиращата информация, че властта е скрила най-важния документ по време на срещата. Става дума за „Пътна карта за климатичната неутралност на Република България“. Същата, според медията е приета от Министерския съвет и е подхвърлена на Народното събрание. Тя трябва да бъде приета с решение на парламента и обнародвана в Държавен вестник. Излиза обаче, че без нея всички разговори на срещата са били абсолютно безсмислени. „Пътната карта е базисният документ за изработването на териториалните планове. Изключително важен момент е, че в текста е записано: До 2026 година трябва да се изпълнят мерките, които трябва да включват изграждане на индустриални зони във въглищните региони и работа по рекултивация.“ Това означава, че е предвидена 2026 година, а не 2038 година„, пише Соня Колтуклиева в ПИК.

Оказа се, че е вярно, Пътната карта не е минала през Народното събрание, а така или иначе енергийна стратегия нямаме„, твърдят миньорите и енергетиците пред КритичноБГ.

Във видео публикувано в социалните мрежи от протеста на АМ „Тракия“ синдикалният лидер от КНСБ на енергетиците Деян Даков се зарича да търси адвокат по европейско право, който да проучи всички документи по казусаа със затварянето на централите.

 

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече