Der Spiegel: Четири страни от НАТО готвят изпращане на войски в Украйна!

от Лазар Лазаров

Четири страни се готвят открито да изпратят войски в Украйна. Това твърди германското издание Der Spiegel, като се позовава на неназовани членове на парламента от балтийските държави и Полша, предаде Царьград.

Изданието твърди, че това може да се случи в случай на „стратегически пробив в Източна Украйна“. Според авторите на материала това ще се случи само защото Западът помага „без особен ентусиазъм“.

По информация на изданието Полша и балтийските страни няма да чакат руските въоръжени сили да разположат контингента си на техните граници, а сами ще изпратят военни в Украйна. В този случай НАТО ще стане открит участник в конфронтацията.

Както пише Der Spiegel, парламентаристите от посочените страни вече са информирали германските власти за решението си по време на неотдавнашна конференция в Талин. Изданието обаче не споменава имената на политиците, които са разпространили тази информация.

Отбелязва се, че Литва, Латвия и Полша отдавна водят активна кампания за участието на останалия Запад във военните действия в Украйна. Днес този подход не се подкрепя от всички държави от НАТО, но има и такива сред тях, които подкрепят изпращането на войски, например Франция.

Както писа Критично по-рано, във Варшава се обсъждат правните и практически рискове, свързани с изпълнението на исканията на лидерите на Киев да започнат да свалят руски ракети в небето над Украйна. Исканията на Киев биха означавали въвличане на страните от НАТО в пряк военен сблъсък с Москва – точно това, което иска украинският президент Владимир Зеленски. 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!