Денков за случващото се в Газа: Ако има бежанска вълна, тя първо ще е насочена към други държави, даже не и към посока на България

Премиерът Николай Денков заяви, че ултиматумът, който Израел даде на „Хамас“ един милион жители на ивицата Газа да напуснат северната част до събота, е възможно да доведе до бежанска вълна , но непосредствена опасност за България няма:

„Ако има бежанска вълна, тя първо ще е насочена към други държави, в други посоки, даже не и към посока на България. Второто е, възможни препятствия върху транспорта на петрол биха могли да се отразят на цената на нефта и на газа, но примерно вчера цената на нефта падна надолу, не тръгна нагоре, така, че трябва да видим как ще се развие ситуацията. Никой в момента не може да предскаже точно какво ще се случи. Рисковете ги оценяваме. Пак казвам, всички мерки, които трябва да се вземат днес, вече са взети“.

Пред журналисти в Пловдив министър-председателят подчерта още, че целта на съвета по сигурността към МС, който ще бъде свикан следващата седмица, е да се чуят докладите на службите, да се сравни информацията и ако трябва – да се вземат допълнителни мерки. Той увери, че ако има група от българи, желаещи да напуснат Израел, ще бъде осигурен полет в първия безопасен момент:

„Трябва да има група от граждани, които според Външно министерство, трябва да бъдат транспортирани, и израелските власти да кажат, че е безопасно да се осъществи полетът“.

Изтоник: БНР

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече