Денков мълви на срещата: По първа точка да се запише, че ще бъде гарантиран капацитет на централите

Срещата между синдикатите и представители на протестиращите енергетици и миньори с властта остана скрита от медиите. Репортерите не бяха допуснати да влязат в Народното събрание, където се провежда тя. Външни лица не бяха също допуснати, дори по работа в парламента. 

След началото на срещата бе спряно излъчването и на интернет сигнал от НС, макар, че парламентът излъчва заседанията на всички комисии онлайн. Възниква въпросът, от какво се крие властта? Защо не иска обществото да знае, какво се говори? Какво крие властта от хората?

Все пак КритичноБГ успя да се добере до информация от заседанието на срещата, което тече и в момента. До този час се обсъжда още първа точка от исканията на енергетиците и миньорите.

Отговарям кратко и ясно /по първа точка от условията/ ще бъде резервиран капацитет на въглищните централи, който ще бъде формулиран като критична инфраструктура и част от енергийната сигурност на страната„, каза премиерът Николай Денков преди минути, разбра КритичноБГ.

От синдикатите веднага контрираха и попитаха, дали този текст ще залегне, като текст и в Териториалните планове, които вече са изпратени в Брюксел.

Представител на властта заяви, че казаното от премиера било правдоподобно и защитавало интереса на протестиращите. Той контрира представителите на протестиращите, като ги попита: Вие си представяте до 2037 година – 31 декември – 3200 Мегавата ли?

На това представител от другата страна отговари: „Нищо не си представям. Искам да се уточните, защото не с нищо по-различно от това, което е записано, т.е. намааляме мощности от 2026 година и 2030-а намаляме и какво ще остане след 30-а… нищо няма да остане.“

Срещата продължава и към този момент

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече