Дебатът между Тръмп и Байдън: За войната в Украйна, предложението за мир на Путин, икономиката на САЩ… ОБЗОР

Бившият президент на САЩ и кандидат за предстоящите президентски избори Доналд Тръмп обвини опонента си, настоящия държавен глава Джо Байдън, че е загубил международния престиж на страната, като същото е паднало до нивото на „страна от третия свят“. Това стана по време на първия дебат между двамата претенденти за поста, който се състоя в студио на телевизионния гигант CNN.

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън и кандидатът от Републиканската партия за поста Доналд Тръмп, пристигайки на сцената в телевизията не се здрависаха в началото на телевизионния дебат. Байдън се пошегува още в първите минути „с инсинуациите“ от конкурента му за поста държавен глава на САЩ, че използва наркотици, за да се представи добре по време на 90 минутния дебат.

„Не само в страната ни, но и извън нея вече не ни уважават. Не уважават нашето ръководство и вече не уважават Съединените щати. Ние се оприличихме на страна от третия свят“, заяви Тръмп.

Според него Байдън е отговорен за това. Той добави, че действащият президент е използвал изборния процес като оръжие, а също така е преследвал политическите си опоненти.

ЗА ИНФЛАЦИЯТА, МИГРАНТИТЕ И КОЙ Е ПРЕСТЪПНИК
Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп атакува представителя на Демократическата пария, като припомни, че настоящият президент Байдън е отговорен за проблема с нелегалните мигранти в страната и, че инфлацията „убива Съединените щати“.

Тръмп заяви, че Байдън не е успял да защити южната граница на САЩ, което е довело до появата на десетки престъпници. „Наричам това мигрантската престъпност на Байдън“, каза той. „За пореден път той преувеличава и лъже“, отговори сегашният президент.

Доналд Тръмп нарече своя опонент, сегашния държавен глава Джо Байдън, престъпник, който ще попадне в затвора веднага щом „напусне Белия дом“.

„Неговият син е осъден престъпник и ще бъде осъждан още много пъти. Джо може да бъде осъден престъпник, като се има предвид всичко, което е направил. Този човек е престъпник„, заяви Тръмп.

В самото начало на дебата, въпросите засягаха предимно проблемите свързани с икономиката на САЩ. Голяма част от социологическите проучвания са категорични, че повечето американци са недоволни от работата на Байдън. Те подчертават, че независимо от това, че заплатите им са вдигнати, а безработицата е ниска, покупателната способност на американците е паднала значително, имайки предвид, че инфлацията в страната изяжда доходите им.

„Когато станах президент, нямаше инфлация. Защо? Икономиката беше съсипана, той я съсипа. Ето защо по това време нямаше инфлация – нямаше работни места. Ние осигурихме хиляди работни места, включително за нашите малцинства“, заяви настоящият държавен глава.

Байдън все пак призна, че инфлацията е вдигнала значително цените, като същите са доста по-висоти, отколкото са били в началото на мандата му. Настоящият президент заяви, че заслужавало да се признае, че е поставил след пандемията „нещата отново на място“ им.

ЗА АФГАНИСТАН
Доналд Тръмп нарече изтеглянето на американските войски от Афганистан „денят на най-големия позор в историята на страната“.

„Той излезе (от Афганистан) по такъв начин, че този ден се превърна в деня на най-големия позор в историята на нашата страна“, категоричен бе Тръмп, имайки предвид Байдън.

Междувременно Байдън отбеляза, че той е „единственият президент, при когото военнослужещи не са убивани извън родната им страна“.

ЗА МИРНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ПУТИН
Доналд Тръмп заяви, че условията за мир в Украйна, които бяха представени от руския президент Владимир Путин, са неприемливо за него.

„Приемливи ли са условията на Путин? Не!“ – каза Тръмп.

Кандидатът за президент от Републиканската партия подчерта, че САЩ не трябва да харчат огромни суми пари, предоставени от данъкоплатците, за военни операции на територията на друга държава, визирайки Украйна. В същото време Тръмп за пореден път увери, че ще спре конфликта и че ще направи това още преди „да дойде в Белия дом“, визирайки времето между провеждането на изборите и реалното встъпване в длъжност, което трае над два месеца.

„Той (Путин) знаеше, че не можеш да си играе с мен… Това е война, която никога не трябваше да се случва, която никога не трябваше да започва. Никога нямаше да започне с мен. И той (Байдън), заради него ние сме в такава ужасна ситуация с Украйна, с Русия – защото Украйна не печели тази война. А той (Байдън) казва: аз никога няма да се предам преди… То, не им останаха хора, не им останаха войници, загубиха толкова много хора и тези прекрасни хилядолетни градове – и всичко това заради него (Байдън) и неговите глупави решения.“

„Парите, които се харчат за тази война, не би трябвало да се харчат. Тя изобщо не трябва да се случва. И аз ще сложа край на тази война между Путин и Зеленски като президент, като кандидат за президент. Хората умират ненужно, безполезно, глупаво. Но аз ще спра всичко това още преди да встъпя в длъжност.

В отговор Джо Байдън заяви:

„Путин е военнопрестъпник, той е убил хиляди хора. И твърди, че би искал да възстанови съветската империя. Той не иска част от Украйна, той иска цяла Украйна. Той няма да спре дотук, ако завладее Украйна. Какво ще се случи с Полша, с Беларус, със страните от НАТО? Трябва да разберете на какво разчита той.“

В същия ден социологическо проучване показа очакванията на американците от предизборните дебати между Байдън и Тръмп. Според данните от него 60 % от американците смятат, че Тръмп ще се представи добре на предизборния дебат, а само 46 % от анкетираните очакват успешно представяне от Байдън.

Преди дебата, настоящият държавен глава Байдън публикува снимки в социалните мрежи и съобщение, че бил пил напитка, наречена „Тайният сос на Тъмния Брандън“. Същият обясни, че това било просто вода в алуминиева кутия, но на етикета със съставките са описани 34-те наложени на Тръмп присъди. След описанието е отбелязано, че основната съставка в алуминиевата кутия са „Сълзи на МАГА“. КритичноБГ припомня, че това е съкращението от лозунга на Тръмп „Да направим Америка отново велика“. Според АП предизборният щаб на Байдън е пуснал водата за продажба, а цената е 4,60 долара за кен.

Източници: Ройтерс, АП, Известия, БТА

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!