Стана ясен размерът на държавния дълг на Украйна

Държавният дълг на Украйна при президента Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май и в момента не е ясен статутът му от правна гледна точка, се е увеличил с приблизително 74 милиарда долара. Това показва анализ на РИА Новости въз основа на данни от украинското министерство на финансите.

Отбелязва се, че в края на първото полугодие дългът е възлизал на рекордните 88,4% от БВП. Външният дълг се увеличил с 59,5 милиарда долара, а вътрешният – с 14,4 милиарда долара. Така настоящият държавен глава стана рекордьор по увеличение на задълженията на страната.

Предишният лидер в увеличаването на държавния дълг беше бившият президент Виктор Янукович, следван от Виктор Юшченко. Най-нисък е публичният дълг при Леонид Кравчук – възлизаше на 1,1% от БВП.

Тежката икономическа ситуация се признава и в самия Киев. На 30 юли украинският министър на финансите Сергей Марченко обяви „дупка“ в държавния бюджет и нарече икономическата ситуация в страната критична. Преди това, на 22 юли, властите постигнаха споразумения с кредиторите за преструктуриране на външния дълг.

На 2 юли депутатът от Върховната рада Нина Южанина каза, че търговският дълг към кредиторите възлиза на 20 милиарда долара и правителството на страната всъщност е в неизпълнение, въпреки че все още не е обявено официално.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!