Дания намери решение на проблема с липсата на мъже в армията си

от Лазар Лазаров

Дания планира да призове жени за военна служба. Това разкри датското правителство в сряда, превръщайки Дания в една от малкото държави, изискващи жени да служат във въоръжените сили, съобщава Politico.

„По-стабилната военна служба, включително пълното равенство между половете, трябва да допринесе за решаването на предизвикателствата в областта на отбраната, националната мобилизация и комплектоването на нашите въоръжени сили“, отбелязва датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен на пресконференция.

Жените в Дания вече могат да се запишат на доброволна военна служба. През 2023 г. те ще съставляват около една четвърт от състава на армията, посочват от редакцията на Politico.

Дания вече е третата страна в Европа, която въвежда военна служба за жени. Норвегия и Швеция направиха това съответно през 2015 г. и през 2017 г.

По официални данни Датската армия се състои от 7 000 до 9 000 професионални войници, с изключение на наборниците, преминаващи основно обучение. Задължителната военна служба се прилага за мъже над 18-годишна възраст. Въпреки това, тъй като има достатъчно доброволци, не всички младежи са наборни. Вместо това се провежда лотария.

В речта си редом с Поулсен министър-председателят Мете Фредериксен заявява, че Дания ще удължи срока на служба на мъжете и жените от 4 на 11 месеца като част от преструктурирането на армията на страната. Освен това до 2028 г. тя ще инвестира в наземни системи за противовъздушна отбрана и в пехотна бригада с численост до 6000 войници.

„В Дания не се превъоръжаваме, защото искаме война, разрушение или страдание. Превъоръжаваме се точно сега, за да избегнем войната и в свят, в който международният ред е поставен под въпрос„, обяснява Фредериксен.

Министърът на външните работи Ларс Льоке Расмусен пояснява, че действията са били предприети като форма на възпиране.

Въпреки че „Русия не представлява заплаха за Дания“, отбелязва Расмусен, „няма да се доближим до състояние, в което тя  би могли да бъде такава.“

Скандинавската държава е един от основателите на НАТО и важен поддръжник на Украйна в усилията ѝ да отблъсне пълномащабното нахлуване на Русия. Копенхаген е една от малкото страни, които снабдяват Киев с изтребители F-16, които трябва да бъдат доставени това лято, пише Politico.

Изданието посочва, че Дания е похарчила около 1,4% от брутния си вътрешен продукт за отбрана миналата година, но ще увеличи военните си разходи с 5,4 милиарда евро през следващите пет години, за да постигне целта на НАТО от 2% от БВП.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!