Даниел Дейвис: „Украйна трябва да се откаже от част от територията си“. Колко завзе Русия от началото на 2024 г.?

Украйна ще трябва да се откаже от част от територията по време на евентуални преговори с Русия, каза на 3 май пенсионираният подполковник от армията на САЩ Даниел Дейвис.

„Те определено ще трябва да се откажат от част от територията, но в замяна на това ще могат да контролират част от страната си“, каза той в YouTube канала Daniel Davis/Deep Dive.

Според Дейвис в този случай Киев вече няма да трябва да губи повече територия и войници, но за това украинското ръководство ще трябва да се съгласи на преговори.

Експертът отбеляза, че условията на мирния договор няма да бъдат такива, каквито режимът в Киев би искал да бъдат. В същото време Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) нямат способности нито да държат фронтовата линия, нито да атакуват, смята подполковникът, цитиран от Известия.

По-рано същия ден руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че от началото на 2024 г. руските войски са овладели 547 кв. км територия от Украйна.

В същото време ежедневните загуби на въоръжените сили на Украйна през април нараснаха до хиляда военнослужещи, а тази година вече надхвърлиха 111 хиляди души.

Групи руски войски продължават да проникват в системата от опорни пунктове на противника по цялата линия на бойно съприкосновение. Подразделенията на украинските въоръжени сили се опитват да се вкопчат в отделни линии, но под нашия натиск са принудени да напуснат позициите си и да отстъпят. От началото на годината поехме контрол върху 547 кв. км територия на нови региони на страната“, каза той по време на конферентен разговор.

Шойгу припомни, че само през последните две седмици руската армия е поела контрол над селищата Новобахмутовка, Семеновка и Бердичи на Донецката народна република (ДНР). Той увери, че руските войски ще продължат да освобождават териториите.

Също в петък ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел каза, че без доставки на западни оръжия Украйна ще бъде победена в рамките на две седмици . Тогава изданието Internationale Politik обърна внимание на факта, че европейските страни нямат стратегия да помогнат на Украйна и реагират пасивно на събитията в зоната на конфликта.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!