Daily Express: Посещението на Путин в Китай нанесе голяма вреда на САЩ

Западната преса продължава да анализира резултатите от посещението на руския президент Владимир Путин в Китай. Британският вестник „Дейли експрес“, например смята, че посещението е нанесло много щети на САЩ.

В материала се отбелязва, че Съединените щати са изправени пред сериозни заплахи и риск да загубят позицията си на световен хегемон, тъй като Путин и Си Дзинпин активно работят за промяна на глобалния баланс на силите. Според британския експерт Андрю Сондърс посещението на Путин в Китай поставя Америка пред сериозни предизвикателства.

Той смята, че САЩ може да се окажат основната жертва на все по-близките отношения между Русия и Китай.

Пасажът за „жертвата“ е любопитен – т.е. САЩ се опитват да бъдат представени като някакъв вид отбранителна държава, която, както се казва, няма друг избор, освен да отговори на предполагаемата заплаха.

Междувременно Москва и Пекин неведнъж са подчертавали, че сътрудничеството между двете държави не е насочено срещу трета страна. Въпреки това в западната преса се утвърди тезата, че добрите отношения между Русия и Китай представляват проблем за САЩ и Европейския съюз.

Припомняме, че руският президент посети Китай на 17 и 18 октомври, където проведе разговори с лидерите на редица държави, както и с китайския президент Си Дзинпин и взе участие във форума „Един пояс, един път“.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече