Развятото севернокорейско знаме на Азиатските игри – проблем с последствия

Световната антидопингова агенция (WADA) предупреди Олимпийския съвет на Азия (ОСА) за „последиците“ от това, че е позволил севернокорейското знаме да бъде издигнато многократно на Азиатските игри, като заяви, че се отнася „изключително сериозно“ към този случай, съобщава Ал Джазира.

WADA обяви националния антидопингов орган на Северна Корея за „несъответстващ“ през 2021 г. и наложи санкции, които включват забрана за издигане на знамето на страната на всяко регионално, континентално или световно спортно събитие, освен на Олимпийските и Параолимпийските игри.

Въпреки че санкциите остават в сила, Северна Корея носеше знамето си на церемонията по откриването на Азиатските игри и то редовно се издигаше в Ханджоу, Китай, когато нейни спортисти се качваха на подиума.

Миналата седмица ръководителят на OCA Раджа Рандхир Сингх защити разрешението за издигане на севернокорейското знаме, като заяви, че ръководният орган на спорта в Азия е изпратил писмо до WADA, в което „обяснява своята позиция“.

В изявление до агенция Франс прес WADA заяви, че ОСА е нарушила задълженията си като страна, подписала нейния антидопингов кодекс.

WADA приема този въпрос изключително сериозно и на няколко пъти преди и след церемонията по откриването на Игрите писа на OCA, обяснявайки ясно възможните последици, които биха могли да възникнат за OCA, ако този въпрос бъде пренебрегнат. WADA е разочарована, че до момента OCA не е предприела стъпки за спазване на условията за неспазване на законодателството на Корейската народно-демократична република“, се казва в съобщението.

„WADA ще следва надлежната процедура, за да гарантира, че ще бъдат наложени подходящи последствия за отказа на ОСА да изпълни задълженията си на страна по споразумението“, се заканват от Световната антидопингова агенция.

Съществуват редица наказания, които WADA може да наложи на базираната в Кувейт OCA. Те включват отнемане на финансирането от Международния олимпийски комитет, загуба на статута на състезанията на OCA като квалификационни състезания за олимпийски или параолимпийски игри и налагане на глоби.

Базираната в Монреал WADA санкционира Северна Корея, когато нейните и без това строги граници бяха затворени след избухването на епидемията от Ковид-19, което попречи на международните органи за тестване да влязат в страната. Наскоро Северна Корея започна бавно да отваря отново границите си и WADA заяви, че страната е започнала да допуска нейни представители обратно, за да събират проби.

Въпреки дългогодишната си изолация от световната спортна арена, Северна Корея постигна някои впечатляващи резултати след завръщането си, особено в областта на вдигането на тежести, където състезателите ѝ подобриха шест световни рекорда. Няколко съперници по вдигане на тежести заявиха, че са „шокирани“ или „изненадани“ от резултатите.

Нито един севернокорейски състезател по вдигане на тежести няма да участва в Олимпийските игри в Париж догодина, тъй като не успя да вземе участие в задължителните квалификационни състезания по-рано тази година. Международната федерация по вдигане на тежести заяви, че всички атлети в този спорт са били тествани поне веднъж на игрите в Ханджоу.

Въпреки че федерацията по вдигане на тежести няма юрисдикция над Азиатските игри, тя носи отговорност за проверката на подадените от спортистите документи за местонахождение съгласно антидопинговите правила. Това правило изисква информацията да бъде предоставена за период от минимум три месеца преди всяко състезание.

Двама севернокорейци не са спазили това изискване и не са били допуснати до участие, съобщиха от Международната федерация по вдигане на тежести.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!