Колумбийският президент осъди Израел и нарече бомбандировките над Газа „геноцид“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Президентът на Колумбия Густаво Петро осъди бомбардировките на Израел в Газа, като нарече войната в обсадения палестински анклав, в която досега са загинали над 9000 души, „геноцид“.

Коментарът на Петро беше публикуван в сряда в социалната мрежа X, придружен от снимка на жертвите на израелската въздушна атака срещу бежанския лагер Джабалия в Газа, при която загинаха най-малко 195 души. Според официални представители на Ивицата Газа най-малко 120 души също са изчезнали след атаката.

„Това се нарича геноцид, те го правят, за да отстранят палестинския народ от Газа и да я превземат“, пише Густаво Педро.

„Държавният глава, който извършва този геноцид, е престъпник срещу човечеството“, пише още Петро. „Техните съюзници не могат да говорят за демокрация.“

Коментарите на Петро бяха публикувани ден след като Колумбия, заедно с Чили, която има най-голямото палестинско население в Латинска Америка, отзоваха посланиците си в Израел в знак на осъждане на израелските бомбардировки срещу палестински цивилни граждани в Газа, както КритичноБГ съобщи.

Президентът на Чили Габриел Борич посочи като причина за този ход „неприемливите нарушения на международното хуманитарно право“ от страна на Израел.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече