Колумбия помоли израелския посланик да напусне страната

Ден след като колумбийският президент Густаво Петро заплаши да прекрати отношенията си с Израел, както КритичноБГ съобщи, заради решението им да спрат износа на материали за сигурност за Колумбия в отговор на позицията му по отношение на кризата в Близкия изток, външният министър на южноамериканската страна Алваро Лейва поиска от израелския посланик Гали Даган „да се извини и да напусне“, съобщава Анадолската агенция.

„Историята на универсалната дипломация ще запише като крайъгълен камък безсмислената грубост на посланика на Израел в Колумбия към президента Густаво“, публикува позицията си Лейва в социалната мрежа X. „Срам за него. Той трябва поне да се извини и да си тръгне.“

Това изявление на Лейва засилва и без това повишеното дипломатическо напрежение между Колумбия и Израел. Преди това израелското Министерство на външните работи привика посланика на Колумбия и му направи забележка за „враждебните и антисемитски“ коментари на президента Петро, който отказа да осъди неотдавнашното нападение на Хамас срещу Израел, въпреки молбите на израелското правителство и САЩ да го направи.

Петро заяви, че отказва да „подкрепя геноциди“, и обеща хуманитарна помощ за Газа, където хиляди хора загубиха живота си в резултат на ответните въздушни удари на Израел.

Израел потвърди решението си да спре да изпраща оръжейни боеприпаси на Колумбия, въпреки че голяма част от оръжията, използвани от колумбийските въоръжени сили, включително пушки, самолети, зенитни батареи, танкове и радари, безпилотни самолети, ракети, бронирани превозни средства, боеприпаси, минохвъргачки и морски системи, идват от Израел.

„Ако трябва да преустановим външните си отношения с Израел, ще ги преустановим“, каза Петро. „Президентът на Колумбия няма да бъде обиждан“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!