CNN: Американска морска пехота за бързо реагиране се насочва към източната част на Средиземно море

Американски морски сили за бързо реагиране в момента се насочват към източната част на Средиземно море поради опасения, че войната в Ивицата Газа може да прерасне в регионална война, съобщава CNN, като се позова на двама държавни служители.

През последните седмици 26-то експедиционно подразделение на морската пехота, намиращо се на десантния кораб USS Bataan, е действало във водите на Близкия изток, но в края на миналата седмица е започнало да навлиза в Суецкия канал, според официални лица. Понастоящем USS Bataan се намира в Червено море и се очаква в близко бъдеще да влезе в източната част на Средиземно море, както заявява един служител.

Според CNN това преместване ще постави морската пехота по-близо до Ливан и окупираните територии на Палестина, особено след като САЩ вече посъветваха своите граждани да напуснат Ливан.

По-рано тази седмица Морската администрация на САЩ издаде известие на 24 октомври, в което предупреди всички американски кораби, че районът на Червено море вече не е безопасен за плаване, и ги предупреди да внимават за потенциални ракетни удари или удари с дронове, ако навлязат във водите на района.

„Има данни, че на 19 октомври 2023 г. от Йемен са изстреляни множество безпилотни самолети и ракети в района на Червено море. Бъдете внимателни, когато преминавате през този район“, се казва в съобщението и се допълва, че предупреждението е в сила от 23 до 30 октомври.

На фона на растящото недоволство срещу САЩ за усилията им да подпомогнат Израел във войната срещу Газа, на 19 октомври йеменските сили в Сана са изстреляли три крилати ракети и няколко безпилотни летателни апарата, които по-късно са били прихванати от разрушителя Carney на ВМС на САЩ.

На следващия ден CNN съобщи, че военният кораб е прихванал 15 безпилотни самолета и четири крилати ракети в рамките на девет часа.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!