CNN разкри неудобната истина, колко боеприпаси прави целият Запад, спрямо Русия

от Лазар Лазаров
Снаряди 155 мм

Русия произвежда около 250 хиляди артилерийски боеприпаси на месец или около 3 милиона на година, докато САЩ и Европа общо са в състояние да произвеждат само около 1,2 милиона боеприпаси годишно за Украйна. Това съобщава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на високопоставени представители на европейското разузнаване, предава Известия.

„Американските военни си поставиха за цел да произвеждат 100 000 артилерийски снаряда на месец до края на 2025 г. – по-малко от половината от месечното производство на Русия. И дори този брой сега е недостижим, тъй като финансирането от 60 милиарда долара за Украйна е спряно в Конгреса“, коментира висш военен на САЩ пред изданието миналата седмица.

Това поражда опасения сред западните анализатори на фона на широко обсъжданото руско настъпление в Украйна. Представители на Северноатлантическия алианс отбелязват, че работата в руските отбранителни предприятия се извършва 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата. Според тях в руския военно-промишлен комплекс (ОВИК) участват около 3,5 милиона души, което е с 1 милион повече от преди войната.

„Русия заложи на карта всичко, което има. Бойната им машина работи на пълна мощност“, подчертава разузнавачът на НАТО.

Един от американските служители изразява пред CNN мнение, че би било възможно да се сравнят условията на експлоатация на руското военно производство и на американското, ако Съединените щати имат закон за отбранителното производство, който би дал възможност на президента на САЩ Джо Байдън да увеличи насилствено производство на необходимите боеприпаси за отбраната на страната.

Все пак, въпреки значителното превъзходство в производството на боеприпаси, западни служители и представители на разузнаването изразяват надежда, че има ограничение на руския производствен капацитет, като руските фабрики вероятно ще достигнат своя връх през следващата година.

Руското производство обаче все още далеч надхвърля американското и европейското производство за Украйна, особено без допълнително финансиране от САЩ.

„Сега сме свидетели на производствена война. Резултатът в Украйна зависи от това доколко всяка страна е подготвена да води тази война“, отбелязва високопоставен представител на НАТО пред CNN.

Известия припомня, че по-рано, на 7 март, чешкият президент Петр Павел съобщи, че са събрани средства за закупуване на 800 хиляди артилерийски снаряда в трети страни за последващо изпращане в Украйна. Той отбелязва, че следващата стъпка трябва да бъде предприета от чешкото правителство, което ще сключи меморандум.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!