CNN разказа на света за Авдеевския ад

от Лазар Лазаров
Войната в Украйна

Отстъплението на украинските войски съвсем не е било организирано, като според свидетелствата на войници, участвали в битката, пътят назад от Авдеевка е бил „покрит с труповете на украински войници“, пише в статия американският телевизионен канал CNN.

Според CNN oттеглянето е било много по-малко планирано. Когато украинските военни са напускали града в събота, давайки на Русия най-важната победа от месеци насам, това e било бързо и безмилостно.

„Оставете ранените“, предполага се, че е наредено на един войник, „и изгорете всичко“, посочва статията.

Часове след като руските войски издигат знамената си над Авдеевка, се появява една ужасяваща история за няколко ранени войници, които не успяват да избягат – и по-късно биват убити, когато руските войски достигат позицията им.

Според един от войниците, Виктор Биляк, войниците, разположени там, са правили отчаяни опити да избягат от руините на града.

„Навън има нулева видимост. Става дума само за оцеляване. На километър през полето. Няколко слепи котенца, водени от дрон. Вражеска артилерия. Пътят към Авдеевка е покрит с украински трупове“, пише той в социалната мрежа Инстаграм.

В крайна сметка командирът го информира по радиото, че ранените няма да бъдат евакуирани. Шестима мъже са изоставени. Съобщенията, които оставят, са трудни за четене, обяснява Биляк.

Източник: Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!