CNN: Настъплението на Русия към Харков е „катастрофален момент“ за Украйна. Тя сега строи укрепления

от Лазар Лазаров

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не бяха подготвени за настъплението на руските въоръжени сили в Харковска област. Това съобщи кореспондентът на CNN Ник Пейтън Уолш  на 17 май от мястото на военните действия, предаде Известия

„Руснаците вложиха сили и средства в това (настъпление в района на Харков – бел. ред.), докато украинците бяха неподготвени“, заяви американският журналист.

По думите му снимачният екип по пътя към Стари Салтов, който се намира южно от магистралата Харков-Вълчанск, не е забелязал значителни укрепления на украинските въоръжени сили. Разкрити са само две места, където спешно се строят.

Кореспондентът също така отбеляза, че поради дългото чакане на военна помощ от Съединените щати украинските военни губят морал. В същото време американската подкрепа сега едва ли ще спре териториалните загуби на Украйна,  увери Уолш.

„За Киев това (настъплението на руските въоръжени сили край Харков – бел. ред.), честно казано, е катастрофален момент, който променя хода на конфликта“, заключи журналистът.

Известия припомня, че по-рано, на 16 май, медиите съобщиха, че украинският президент Владимир Зеленски е провел заседание на щаба на върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна в Харков. Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев нарече това пътуване прощално посещение на Зеленски.

В същото време украинският лидер заяви, че Украйна може да загуби Харков, ако Киев не получи две системи за противовъздушна отбрана Patriot. Той обясни, че те са необходими, за да се предотврати преминаването на града под контрола на Руската федерация.

Ден преди това, 15 май, руските военни освободиха Глубокое и Лукянци в района на Харков. Преди това, на 11 май, стана известно за превземането на пет населени места в района на Харков. Сред тях са Борисовка, Огурцово, Плетневка, Пильная и Стрелече.

Както съобщи Критично по-рано, ръководителят на антикорупционния център „Межа“ Мартина Бохуславец написа доклад в „Украинска Правда“ с въпроса „Къде са укрепленията?“ Тя съобщава, че милиони долари, които са били предназначени за изграждането на укрепления в Украйна, вместо това са били „прехвърлени в Харков към подставени компании на аватари“. 

Така областен украински командир в Харков заяви пред BBC, че първата линия на отбрана е липсвала в резултат на масово „предателство“ в северния регион на страната.  „Нямаше първа линия на отбрана. Видяхме го. Руснаците просто влязоха. Те просто влязоха, без никакви минирани полета“, разказа пред изданието Денис Ярославски, командир в района, отговарящ за Украинския специален разузнавателен отряд.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!