CNN: Индия покори Луната. Приземи космическия си апарат „Чандраян-3“ до Южния полюс!

Индия приземи космическия си апарат „Чандраян-3“ на Луната и стана едва четвъртата страна, която някога е извършвала подобно постижение, съобщи CNN.

Мисията може да затвърди статута на Индия като световна суперсила в космоса. Преди това само Съединените щати, Китай и бившият Съветски съюз са осъществили меко кацане на лунната повърхност.

Мястото на кацане на „Чандраян-3“ също така е по-близо до Южния полюс на Луната, отколкото всеки друг космически апарат в историята. Районът на Южния полюс се счита за област от ключов научен и стратегически интерес за космическите държави, тъй като учените смятат, че там се намират залежи от лед.

Водата, замръзнала в сенчести кратери, би могла да се превърне в ракетно гориво или дори в питейна вода за бъдещи мисии с екипаж.

Опитът на Индия да приземи своя космически апарат в близост до Южния полюс на Луната идва само няколко дни след неуспешния опит на друга държава да направи същото. Руският космически кораб „Луна 25“ се разби в Луната на 19 август, след като двигателите му се повредиха, което сложи край на първия опит на страната за кацане на Луната от 47 години насам.

Докато „Чандраян-3“ се приближаваше към Луната, камерите му заснеха снимки, включително една, направена на 20 август, която Индийската космическа агенция сподели във вторник. На снимката се вижда в близък план прашния сив терен на Луната.

Пътуването на Чандраян-3

Индийският лунен апарат се състои от три части: спускаем модул, роувър и двигателен модул, който досега е осигурявал цялата тяга, необходима на апарата за преодоляване на 384 400-километровата празнота между Луната и Земята.

Спускаемият модул, наречен „Викрам“, завърши прецизните маневри, необходими за меко кацане на лунната повърхност, след като се отдели от двигателния модул. Вътре е скрит Прагян – малък марсоход с шест колела, който ще се разгърне от спускаемия модул, като се търкаля по рампа.

Спускаемият модул, който тежи около 1700 кг, и 26-килограмовият роувър са снабдени с научни апаратури, подготвени да събират данни, които да помогнат на изследователите да анализират лунната повърхност и да получат нови сведения за нейния състав.

Изследването на движението на вътрешните слоеве на Луната може да бъде ключова информация за бъдещи начинания на лунната повърхност. Ще се провери и за наличие на сеизмична активност. Бъдещите структури, които се очаква да бъдат построени на Луната трябва да бъдат защитени от нея.

Очаква се спускаемият апарат и марсоходът да работят около две седмици на повърхността на Луната. Задвижващият модул ще остане в орбита и ще служи като ретранслатор за предаване на данни към Земята.

Глобална лунна треска

Работейки заедно със съюзници като Съединените щати и Франция, Индия е част от втората вълна от нововъзникващи космически сили. Космическата програма на страната се превърна в една от най-натоварените в света в разработването на изследователски космически технологии.

Космическият апарат „Чандраян-3“ е повод за национална гордост и широк интерес в цяла Индия. Тълпи от хора се събраха на стартовата площадка в космическия център „Сатиш Дхаван“ в Шрихарикота в щата Андхра Прадеш, а през юли повече от един милион души се включиха в YouTube, за да наблюдават полета на космическия кораб.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!