Чувалите с трупове действали психологически на украинците. Politico обяснява

от Лазар Лазаров

В Украйна расте песимизмът поради вероятното поражение в конфликта с Русия. Това съобщава вестник „Politico“ , цитиран от Известия.

„Първоначалният прилив на патриотичен ентусиазъм отслабна, когато <…> чувалите с трупове се напълниха и хората се върнаха у дома ранени и осакатени, се казва в материала на изданието.

Отбелязва се, че все повече украинци се чудят дали техните въоръжени сили са способни да победят. В същото време според журналисти, разговаряли с лица, укриващи се от военна служба, украинската армия е изправена пред критичен недостиг на войници, а мъжете напускат страната от страх да не бъдат мобилизирани.

„Някои от приятелите ми станаха параноични – не излизат навън“, заявява 28-годишен мъж на име Артьом пред изданието.

Както пише вестникът, на среща с журналисти в кафене в центъра на Киев Артьом се оглеждал и говорел тихо, за да не бъде подслушан. Изданието посочва, че през 2023 г. 1,3 хил. украинци са били изправени пред съда за укриване от мобилизация, но това е само по-малка част от избягалите.

„Млад съм и искам да живея живота си, а да отида там, без да знам кога ще се върна към нормалния си живот, е трудно. Имам приятели, които са били доброволци в началото на войната и все още се сражават, така че това е като еднопосочен билет“, цитира Politico думите на младия украинец.

Известия: Колко ще струва новата мобилизация в Украйна и защо се бави?

Известия припомня, че по-рано, на 22 март, членът на Комисията по отбрана на Върховната рада и депутат от партията „Слуга на народа“ Юрий Здебский съобщи за нов проектозакон, който предвижда премахване на категорията „ограничена годност за военна служба“. Депутатът обясни, че тази инициатива е продиктувана от подготовката за продължителен въоръжен конфликт и „най-лошите сценарии“.

Същия ден руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че Украйна неизбежно се движи към военно поражение в конфликта, въпреки финансовата и политическата помощ, оказана й от Запада. Той посочи, че режимът в Киев не може да устои на успешното настъпление на руската армия.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!