Министърът на отбраната на Китай, който изчезна от общественото полезрение, е отстранен от поста си

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу, който изчезна от общественото внимание преди повече от месец, за което КритичноБГ съобщи, е отстранен от поста си. Това беше съобщено в новините на Китайската обществена телевизия CCTV.

В репортаж на медията след заседанието на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители се казва, че Ли Шанфу е бил отстранен от поста си на министър на отбраната и член на Държавния съвет на Китай. Освен това бившият външен министър Цин Ган, на който му беше поискана и приета оставката през юли 2023 г., също загуби поста си на член на Държавния съвет.

По-рано Washington Post съобщи, че Ли Шангфу е разследван по подозрение в корупция. Разследването се отнася до дейността му по време на мандата му като ръководител на отдела за военни поръчки в китайското министерство на отбраната.

Припомняме, че преди месец Ли трябваше да присъства на годишната среща за сътрудничество в областта на отбраната, която Виетнам провежда на границата си с Китай на 7-8 септември, но срещата беше отложена, след като Пекин информира Ханой дни преди събитието, че министърът е „зле“. Внезапното отменяне на пътуването на Ли последва необяснимата смяна на бившия външен министър Цин Ган, който също дълго време отсъстваше от общественото внимание, и разместването в ръководството на елитните ракетни сили на Китайската народноосвободителна армия.

В началото на август, КритичноБГ публикува репортаж: Си Дзинпин започна безпрецедентна по мащабите си чистка по върховете на китайското правителство. И това е само началото. В него ви разказахме, че „гигантът на Изтока е решил да организира истинска ревизия в своите редици. Събитията от 25 юли дадоха началото на мащабната акция, когато две ключови фигури – министърът на външните работи Цин Ган и управителят на Китайската народна банка И Ган – бяха отстранени от постовете си.“

Това, което последва, потвърди подозренията: започна мащабно разследване срещу високопоставени генерали от ракетните сили на НОАК. Ли Ючао, Джан Джънчжун и Ли Гуанбин бяха арестувани по обвинения в корупция и предполагаемо изтичане на важни данни към САЩ.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!