Китай отговори твърдо на САЩ за ядрения си арсенал

В петък Китай излезе с твърд отговор, като категорично отхвърли последния доклад на Министерството на отбраната на САЩ, в който се твърди, че Пекин разполага с над 500 оперативни ядрени бойни глави, пише Анадолската агенция.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг определи доклада като „нефактологичен и пристрастен“ по време на редовен брифинг.

Според стенограмата, публикувана на интернет сайта на Министерството на външните работи, Мао Нинг заявява: „Китай се нарича заплаха само за да се намери удобен претекст за САЩ да поддържат военната си хегемония. Китай категорично се противопоставя на това“.

Това се случва, след като Пентагонът заяви, че в момента Китай разполага с повече от 500 оперативни ядрени бойни глави и се очаква до 2030 г. те да достигнат 1000, както КритичноБГ съобщи.

„През 2022 г. Пекин продължи бързата си ядрена експанзия и според оценките на Министерството на отбраната към май 2023 г. Китайската народна република е притежавала повече от 500 оперативни ядрени бойни глави. И изглежда е на път да надхвърли предишните прогнози“, се казва в годишния доклад за военната политика и сигурността на Китай.

Въпреки това Мао заяви, че Китай е твърдо ангажиран с отбранителна ядрена стратегия и винаги е поддържал ядрения си потенциал на минималното ниво, необходимо за националната сигурност на страната.

„Нямаме никакво намерение да участваме в надпревара в ядреното въоръжаване с която и да е държава“, каза Мао Нинг. „Всяка страна, която не използва или не заплашва да използва ядрени оръжия срещу Китай, няма защо да се притеснява, че ще бъде заплашена от китайските ядрени оръжия“, добави още говорителката на външното ведомство на Китай.

Мао обвини САЩ, че правят огромни инвестиции за усъвършенстване на ядрената си програма, за ускоряване на предното разполагане на стратегически сили и за засилване на разширеното възпиране на съюзниците си.

„Тези политики и действия увеличават риска от надпревара в ядреното въоръжаване и ядрен конфликт и ще се отразят неблагоприятно върху глобалната стратегическа среда за сигурност“, заяви Мао.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече