Китай призова за спиране на огъня и за „две държави“

Китай призова за „незабавно прекратяване на огъня“ и потвърди подкрепата си за независима палестинска държава, след като Хамас извърши изненадваща атака срещу Израел, която разклати регионалната стабилност, пише американското списание Time.

„Възобновяването на конфликта показва за пореден път, че продължителният застой на мирния процес не може да продължи“, заяви говорител на китайското външно министерство в изявление в неделя. То повтори подкрепата на Пекин за „решение с две държави“, като го нарече основен изход от конфликта.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че страната му е „във война“, след като бойци от Ивицата Газа изстреляха над 3000 ракети и проникнаха в южните части на Израел рано в събота, 7 октомври. Общият брой на загиналите в резултат на нападението на Хамас и последвалите въздушни удари на Израел в Газа нарасна на повече от 1100 души. Хамас взе и десетки израелски заложници.

Мирните преговори около израелско-палестинския конфликт са в застой от 2014 г. насам. Миналата година беше една от най-смъртоносните в конфликта, според ООН, тъй като насилието между двете страни се разрасна.

Китай е „дълбоко обезпокоен“ от засилващото се насилие и призова международната общност да действа по-спешно по палестинския въпрос, се казва в изявлението. „Китай ще продължи да работи неотклонно с международната общност в тази насока“, са допълва в изявлението.

Една китайско-израелска жена е сред отвлечените от Хамас, написа в неделя израелското посолство в Пекин в публикация в платформата X. Отделно от това китайски работник в южната част на Израел е бил настанен в болница, след като е бил улучен от заблуден куршум, съобщава китайският държавен вестник Global Times.

Израелското посолство в Пекин заяви в друг пост в X, че е „благодарно“ на всички държави, които подкрепят Израел. „Надяваме се също така, че Китай може да покаже солидарност и подкрепа на Израел в този труден момент“.

През юни китайският президент Си Дзинпин предложи провеждането на международна мирна конференция за израелско-палестинския конфликт и заяви, че е готов да „играе активна роля“ в улесняването на мирните преговори, тъй като се опитва да укрепи имиджа си на посредник в Близкия Изток.

Китайският лидер също така призова територията да стане „пълноправен член“ на Организацията на обединените нации по време на пътуването на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас до Пекин през същия месец. Си все още не е направил публично изявление относно настоящия конфликт.

Китай, който е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, се изказва все по-активно по израелско-палестинските въпроси, тъй като се опитва да засили присъствието си в Близкия изток. През март страната помогна за постигането на предварителна договореност между Иран и Саудитска Арабия след години на дипломатическа безизходица между историческите съперници. Сделката отбеляза отклонение от отдавна заявеното нежелание на Пекин да се намесва в чужди спорове.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!