Чешкият президент призова за край на войната в Украйна: Няма как да се постигне мир без Русия!

от Лазар Лазаров

Чешкият президент Петр Павел в интервю за Sky News се изказа в полза на прекратяване на военните действия в Украйна и започване на преговори за следвоенния ред, предаде ТАСС.

„Необходимо е да спрем войната и да започнем дискусия за бъдещия [следвоенен] ред“, заяви президентът, отговаряйки на въпроса дали Украйна сега трябва да започне преговори с Руската федерация и да спре военните действия.

Павел смята за наивна идеята, че Киев ще може в обозримо бъдеще да върне окупираната от Москва територия. „Трябва да бъдем реалисти“, подчерта той. Страните в конфликта, според него, по време на преговорите след прекратяването на военните действия трябва да постигнат компромис при урегулирането на ситуацията.

„Трябва да се постигне компромис, но не и без съгласието на Украйна, Русия и страните, които ще бъдат гарант на това споразумение“, подчерта чешкият държавен глава.

Той отбеляза, че НАТО не може да разполага войници в Украйна. Това би означавало конфликт между Русия и Северноатлантическия алианс. „Никой в ​​Европа не иска този конфликт“, подчерта Павел.

Според него доставките на западно оръжие за Украйна се извършват така, че да се избегне по-нататъшна ескалация. По думите му те са достатъчни за решаване на задачите пред ВСУ. „Ние, които извършваме доставките, сме много предпазливи. Трябва да оценим риска от ескалация“, отбеляза чешкият лидер.

Той не изключи възможността за провал за Киев, ако конфликтът продължи.

Украйна, според чешкия лидер, може да кандидатства за членство в НАТО след края на конфликта. „Трябва да стигнем до урегулиране [на конфликта], да възстановим мира в региона и тогава ще можем да говорим за потенциално членство на Украйна“, посочи президентът.

Критично припомня, че по-рано New York Times писа, че офанзивата на руските въоръжени сили (ВС) срещу Харков може да принуди украинското ръководство да се съгласи на примирие с Русия. Същевременно командирите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се обвиняват взаимно за пораженията в района на Харков.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!