Чехия: Ако има война между НАТО и Русия, ние ще сме активен участник от първата секунда

Началникът на Генералния щаб на чешките въоръжени сили генерал Карел Жека заяви, че чешката армия се подготвя за война с ядрен противник в лицето на Русия, като част от общата стратегия на НАТО. По думите му Чехия ще бъде активен участник във войната от първата секунда, пише novinky.cz 

Ако има конфликт между Русия и Алианса, повтарям – ако, ние ще бъдем активен участник от първата секунда„, заяви Жека.

Потенциалът за ескалация в света нараства. Мой дълг е да казвам фактите, дори да са неприятни, и ще продължа да го правя. Конфликтите, стратегическите сътресения и изненадите се повтарят с желязна регулярност. Не можем да разчитаме на вечен мир„, заяви Жека пред събранието на командирите си.

Той заяви, че чешката армия се подготвя за черен сценарий, който представлява война с противник, разполагащ с ядрено оръжие. Безспорно предимство за Чешката република, каза той, е членството ни в НАТО, в рамките на което ще се защитаваме заедно, пише изданието

Чешкото министерство на отбраната ще увеличи финансирането за армията до 6,5 млрд. евро, което ще надхвърли 2% от БВП за първи път, откакто Прага се присъедини към алианса през 1999 г.

Като част от чешката военна стратегия през следващите десет години чешките въоръжени сили ще преминат през фундаментална технологична трансформация и модернизация на оръжейните системи. „Армията ще премине към западни технологии, ще бъде дигитализирана и свързана [със съвременни системи]“, отбеляза Жека.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!