Business Insider: Украинският фронт е пред срутване

от Лазар Лазаров

Ситуацията за Украйна става все по-отчайваща. Руската армия може скоро напълно да срине фронта на Въоръжените сили на страната (ВСУ).Това пише изданието Business Insider (BI),  като се позовава на данни от анализатора на американският мозъчен тръст RAND Corporation, Брайдън Сперлинг.

„Бих казал, че условията сега вероятно са по-благоприятни за руски пробив, отколкото когато и да било от началото на войната“, отбелязва анализаторът в интервю за изданието.

Както пише изданието, блокирането на доставките от помощ за Киев прави все по-трудно за Украйна да защитава своите градове и критична инфраструктура, като например електроцентрали, от вълни от руски ракетни атаки и удари с дронове.

За Украйна се очертава все по-отчайваща ситуация, като руската армия многократно превъзхожда ВСУ в съотношение три към едно. Части от фронтовата линия също са опасно близо до срутване, отбелязва BI.

Стратегията на руския президент Владимир Путин да изчака решимостта на Запада да отслабне, доставките на решаваща помощ за Украйна да намалеят, и след това да произведе някаква форма на победа, изглежда е оправдана, се казва в материала.

BI пише още, че миналата година Украйна успява да неутрализира 90% от руските атаки, използвайки системи за противовъздушна отбрана Patriot, но този брой сега е спаднал до около 30% за някои видове атаки. Междувременно Русия засилва своите въздушни удари, за да използва нарастващите пропуски в украинската отбрана, посочва изданието.

Украйна също изпитва сериозни проблеми с набирането на достатъчно войски. Тя не публикува редовно своите данни за военните загуби, но през есента на миналата година американски служители изчислиха, че е имало до 190 000 убити или ранени войници, отбелязва BI.

Критично припомня, че по-рано бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън заяви, че въпреки всички усилия на Запада, Русия става все по-силна. По думите му тя възвръща статута си на суперсила в международната политика, а САЩ губят своята хегемония над света.

Преди това  вестник „Politico ‘ писа че през лятото украинският фронт може да се срине поради остър недостиг на боеприпаси и спад на морала в редиците на украинските въоръжени сили. Както отбелязва изданието, руската икономика, въпреки санкциите, остана стабилна и залогът на Запада не се oправдава.  

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!