Business Insider: Русия най-накрая започна да воюва сериозно, а това не вещае нищо добро за Украйна

от Лазар Лазаров
Руски войници

Военната машина на Русия днес изглежда по-различно, отколкото в началото на конфликта. Москва има ново ръководство на отбраната и подготвя сцената за офанзива това лято. Президентът Владимир Путин най-после се заема сериозно с войната и това не вещае нищо добро за Украйна. Това пише изданието Business Insider(BI), като се позовава на експерти.

Отбелязва се, че отбранително-промишлената база на Русия започна да работи на пълни обороти, а Путин наскоро назначи икономистa Андрей Белоусов за свой министър на отбраната, за да стимулира масовото производство на оръжия, особено на огнева мощ.

Според BI през пролетта тя ефективно се възползва от материалния, кадровия и промишления недостиг на Украйна, особено след като западните партньори на Киев се оказаха в затруднено положение, и сега Русия подготвя почвата за това, което може да се превърне в голяма, многостранна офанзива това лято. 

„Русия най-накрая изглежда ангажирана с амбициите си в Украйна„, отбелязва изданието.

„Руснаците все още са опасни и се учат“, заяви пред Business Insider Джордж Барос, ръководител на екипа за геопространствено разузнаване и анализатор на Русия в Института за изследване на войната. „Те се усъвършенстват всеки ден“, добавя той.

Отбелязва се, че през последните седмици на Запад бият тревоги. Американското разузнаване оцени през март, че въпреки сериозните щети в Украйна, задънената улица на бойното поле е изместила инерцията в полза на Москва.

Следващия месец високопоставен американски служител и съответно генерал заяви, че руската армия е „почти напълно възстановена“ и е „възвърнала“ силата си отпреди войната.

Неотдавнашните промени във военното ръководство показват намерението на Путин да постави Русия на „военно-икономическа основа в съветски стил“, за да увеличи производството на отбранително-промишлената база на страната, твърди Барос.

Това обаче не е само с цел да се задоволят непосредствените нужди на Москва в Украйна, добави той. То е и за „дългосрочно възстановяване на силите“, при което има сценарий, при който Русия излиза извън границите на Украйна и се стреми да демонстрира сила срещу източния фланг на НАТО“, смята експертът.

„Това е важна повратна точка в усилията на Русия да третира „Специалната военна операция“ като истинска война и да се заеме сериозно с дългосрочни стратегически усилия“, отбелязва Барос,

Способността на Украйна да се отбранява обаче е силно възпрепятствана от ограниченията на САЩ за нанасяне на удари по военни цели на територията на Русия, пишат анализатори на Института за изследване на войната в скорошна оценка.

Украински официални лица се опитаха да накарат администрацията на Джо Байдън да преосмисли позицията си, но Вашингтон остава непоколебим по въпроса.

Междувременно, както пие BI, с новия си настъпателен удар към Харков, Русия изглежда подготвя почвата за многостранна лятна офанзива, която би могла да изтощи украинската армия, все още лишена от важни материали и така необходимата жива сила.

Украински и западни официални лица, както и военни експерти, заявяват , че продължилото месеци задържане на допълнителна военна помощ от САЩ за Украйна поставя страната в трудната позиция, в която се намира в момента. 

„Украинците ще бъдат в трудна позиция през следващите месеци“, предупреди Барос.

Мик Райън, пенсиониран австралийски генерал-майор и стратег, който наскоро се завърна от Украйна, написа през април, че Русия очевидно е превъзмогнала „шока от ранните си провали“ и изглежда способна „да подчини Украйна по начин, на който не беше способна, когато започна своето широкомащабно нахлуване през февруари 2022 г.“ 

„Русия сега е по-опасен противник, отколкото беше преди две години“, посочва той.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!