Борис Джонсън навива: Украйна незабавно да влезе в НАТО. Това ще донесе вяра и надежда и на Русия

Бившият британски премиер Борис Джонсън призова за „незабавно“ приемане на Украйна в НАТО. Призивът си той отправи в статия написана специално за списание The Spectator. Според Джонсън това щяло да бъде „единствената голяма стъпка към прекратяване на конфликта с Русия“.

От КритичноБГ трудно си представяме, че това може наистина да бъде стъпка към спирането на войната, при положение, че Русия многократно е изтъквала като едно от основанията си за начало на своята Специална военна операция е потенциалната възможност Киев да бъде приет във военния алианс, което означава да го пусне до вратите си. Втората сериозна причина беше денацификацията в Украйна. Странно е политик, който е бил бивш министър-председател да пише подобен анализ, но освен, че липсва основание, в него има и забавни елементи. 

Бившият британски премиер изтъква, че влизането на Киев в НАТО щяло да донесе „вяра, надежда и яснота“ и на двете страни, т.е. и на Украйна и на Русия, пише Известия цитирайки статията му в The Spectator.

Той настоява това да станело преди края на конфликта, защото така щял да се задейства Чл. 5 от Договора на НАТО, според който, ако бъде нападната ядна от членките му, останалите ѝ се притичват на помощ.

Обръщаме внимание, че Борис Джонсън дава сега идеи, как да спре войната, но същият вероятно е забравил, че беше в Киев веднага след мирните преговори между Украйна и Русия в Истанбул, които бяха почти на финалната права, но след посещението му президентът Владимир Зеленски се отказа от раз от мирния договор.

Борис Джонсън получава доза от ваксината на AstraZeneca срещу Ковид-19

Освен това е повече от любопитно предложението му за приключване на конфликта, на фона на факта, че парламентът на Великобритания е дал преди седмица „зелена светлина“ на Зеленски да стреля с далекобойни английски ракети по руска територия, както стана от публикация на Гардиан.

Едно от условията на Москва за възможността за сключване на мирно споразумение с Киев е, Украйна да приеме безусловно да не влиза в Северноатлантическия алианс никога.

Това не е първият път, в който Джонсън натиска да бъде приета Украйна в НАТО. През април той пак настояваше, а като аргумент каза: Дайте инструмента на украинците, те ще свършат работата

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Борис Джонсън: Украинците ще свършат работата, ако им дадем инструментите

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!