Борел към Орбан: Не държим Унгария насила в ЕС

Борел

Унгария не е насилствено задържана в Европейския съюз. Това изявление направи ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел по време на конференция, излъчена на уебсайта на Европейската комисия, в отговор на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който сравни членството в ЕС със съветската окупация през 1956 г.

„Честно казано, не виждам никаква прилика между съветската окупация на Будапеща и това, което се случва в Берлемон (известна сграда в Брюксел, Белгия, където се намира седалището на Европейската комисия – изпълнителният орган на Европейския съюз – бел. прев.). Не съм видял нито един танк в Берлемон. Никой не задължава Унгария да бъде член на Европейския съюз. Това е свободен избор“, заяви ръководителят на Евродипломацията, визирайки централата на ЕС, която се намира в Брюксел.

Борел също така напомни на Орбан за потушаването на въстанието в Будапеща от съветските войски през 1956 г. Според дипломата унгарците добре осъзнават „какво представлява окупацията“.

На 24 октомври Орбан нарече съвременния ЕС неуспешна пародия на СССР, както КритичноБГ съобщи. Той заяви, че ЕС се стреми да лиши Унгария от нейната идентичност, като налага модел на либерална демокрация, който страната отхвърля.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!