Борел сравни трудностите пред Украйна за влизане в ЕС с тези от фронта

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви на 1 октомври, че Украйна ще бъде изправена пред „трудна битка“ преди присъединяването си към ЕС и че европейската дипломация трябва да накара украинското общество да работи усилено за това.

Той отбеляза, че ЕС подкрепя Украйна на два фронта – този на бойните действия и другият свързан със  стремежа й за присъединяване към ЕС.

„Първият /фронт/ е ужасна битка, вторият е трудна битка. Вторият не е ужасен, защото хората не умират, но все пак ще бъде труден и трябва да се направи всичко възможно украинското общество да работи за това. Това е сериозно обещание на ЕС, то не може да бъде празно. То (присъединяването на Украйна – бел. ред.) няма да се случи нито утре, нито вдругиден, но ние искаме то да се случи по-скоро рано, отколкото късно, тъй като това е най-добрата гаранция за сигурността на Украйна“, заяви Борел по време на реч пред служителите на мисията на общността в Киев.

Както подчерта представителят на ЕС, Украйна „винаги е балансирала между две империи“ и в момента страната „клони към европейските ценности“.

По-рано, на 26 септември, руският сенатор Андрий Климов заяви, че ЕС може да не дочака присъединяването на Украйна поради заплахата от дезинтеграция. Според него Европейският парламент е „промивал мозъците“ на Киев в продължение на поне 15 години. Той отбеляза, че или поредният лъжец в името на собствените си интереси, или недалновиден човек може действително да говори за присъединяването на Украйна към ЕС.

На 22 септември информационна агенция „Блумбърг“ съобщи, че Европейската комисия (ЕК) ще препоръча започването на преговори с Украйна за присъединяването на страната към ЕС.

На този фон членът на комисията на Държавната дума по международните въпроси Дмитрий Белик заяви, че се съмнява, че Украйна ще бъде приета в ЕС. Според него проблемите на Украйна, включително 50-процентовият бюджетен дефицит и корупцията, няма да позволят на страните да постигнат напредък по този въпрос в близко бъдеще.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа заявлението на страната за присъединяване към Европейския съюз на 28 февруари 2022 г. През април същата година украинската страна представи на ЕС попълнената втора част от въпросника за присъединяване. На 23 юни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че на срещата на върха на ЕС Украйна и Молдова са постигнали съгласие за статута на кандидати.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече