Борел се ожали. Унгария се опънала да харижат лихвите от руските активи на Украйна

Външните министри на ЕС не успяха да одобрят окончателно решение за предоставяне на печалбите от замразени руски активи към военна помощ за Украйна, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

Днес одобрихме регламента и моето предложение да използваме 90% от печалбата за военните нужди на Украйна чрез Европейския фонд за мир. Няма да отричам, че имахме интензивни, дори разгорещени дискусии за тази военна помощ за Украйна, чието одобрение среща някои препятствия по пътя към необходимото единодушие“, каза той на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел, който беше излъчен на уебсайта на органа.

Сега, за да започнат да използват печалбите от руски активи за военни доставки на Киев, европейските страни трябва единодушно да одобрят създаването на специален фонд за Украйна в рамките на Европейския фонд за мир, добави Борел. Според него една държава блокира това решение.

Ръководителят на европейската дипломация изрази мнение, че Украйна „има нужда от оръжия сега, а не след година“ и подчерта, че ЕС вече е закъснял с това.

В момента Съветът на ЕС е блокирал седем документа, които не позволяват отпускането на военна помощ на Украйна в размер на €5 милиарда, уточни той.

По-рано същия ден унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната се противопоставя на отпускането на 6,5 милиарда евро военна помощ за Украйна от Европейския фонд за мир поради високия риск от ескалация на конфликта.

Според Сиярто министрите от ЕС са се опитали да окажат силен натиск върху него по този въпрос, но Унгария ще застане твърдо на позицията си.

Преди това, на 22 май, Европейският съюз публикува подробности за решението да използва печалбите от руски активи в помощ на Киев. Официалният говорител на Кремъл Дмитрий Песков нарече подобни мерки нарушение на всички правила и норми на световната финансова и икономическа система. Той отбеляза, че Брюксел разбира неизбежността и опасността от последствията от подобни стъпки.

Според последните данни от февруари 2022 г. страните от Г-7, ЕС и Австралия са замразили активи на Централната банка на стойност 260 милиарда евро. Още през февруари ръководителят на международната платформа Euroclear в Белгия, Лив Мостри, отбеляза, че прехвърлянето на приходи от активи към Русия като помощ за Украйна е много близо до непряка конфискация, която може да има абсолютно същото въздействие върху пазарите като прякото припадък.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!