Борел се притесни от случващото се в Африка

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че министрите на отбраната на страните членки на Европейския съюз би трябвало да обсъдят ситуацията в Габон. Ръководителят на европейската дипломация допълни, че ако военният преврат в африканската страна бъде потвърден, това ще направи региона още по-нестабилен, пише Ройтерс, цитиран от БТА.

Ако се получи потвърждение, че е осъществен военен преврат, то това е поредният случай, който повишава нестабилността в целия регион„, заяви Борел на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз в Толедо, Испания.

В ранните сутрешни часове на 30 август група висши габонски военни се появиха по националната телевизия и обявиха, че са завзели властта, след като местната централна избирателна комисия съобщи, че президентът Али Бонго печели трети управленски мандат.

Междувременно репортер на Ройтерс предаде, че интернет връзките в Габон са се оказали възстановени днес, часове след като военните заявиха, че са завзели властта. След изборите достъпът до интернет в страната беше прекъснат с решение на тогавашната власт, ръководена от Али Бонго.

Същевременно Франция следи много внимателно обстановката в Габон. Това каза министър-председателката Елизабет Борн по време на свое обръщение към дипломатическия корпус в Париж, без да казва повече подробности.

Габон, както и Нигер, е бивша френска колония. Френското заселване на земите, които днес влизат в състава на република Габон започва през 1839 г., като през 1886 г. цялата територия е завзета от Франция. От 1910 до 1958 г. Габон влиза в състава на колонията Френска Екваториална Африка. През 1958 г. Габон е провъзгласена за самоуправляваща се република в състава на френското съобщество. На 17 август 1960 г. е провъзгласена независимостта на Габон.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!