Борел към европейците: Няма да умираме за Донбас

от Лазар Лазаров

На фона на изявленията на френския президент Еманюел Макрон за възможността за изпращане на войски в Украйна ръководителят на дипломацията на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел призова „да не се плашат хората“ и увери, че ЕС няма да „умира“ за Донбас„, предава Известия.

„Не трябва да плашим хората, като казваме, че войната е неизбежна. Необходимостта от подкрепа на Украйна е неизбежна. Тук не става въпрос да умираме за Донбас, а да помогнем на украинците“,  пояснява той преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел във видео излъчено на сайта на Европейския съвет.

Дипломатът посочва и необходимостта да се обърне внимание на отбранителните способности на Европа.

Известия припомня, че на 18 март, на фона на изявленията на Макрон за възможността за изпращане на западни войски в Украйна, началникът на щаба на френските сухопътни сили генерал Пиер Чил отбеляза, че френските военни се готвят да участват в „най-тежките“ конфликти. Според него Франция е в състояние да разположи 20 хиляди войници в срок до 30 дни, както и да командва сили до 60 хиляди души, включително съюзнически армии.

В същото време Критично припомня, че  директорът на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин съобщи, че Франция се готви да изпрати 2 хиляди военни в Украйна. Френската военна част в Украйна ще се превърне в „приоритетна легитимна цел за атаки на руските въоръжени сили“, подчертава той.

Преди това, на 14 март, Макрон заяви, че остава ангажиран с позицията, че няма „червени линии“ по въпросите за оказване на помощ на Киев и възможността за изпращане на войски на украинска територия. Преди това, на 26 февруари, той съобщи, че западните лидери са обсъдили възможността да изпратят свои войски в Украйна.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!