Болката на Европа не е, заради забраната на износ на злато и уран а, че Нигер спря Трансахарския газопровод

От Джеймс Дърсо за Oilprice.com

На 26 юли президентът на Нигер Мохамед Базум е свален от президентската си гвардия, а командирът на гвардията и ръководител на преврата генерал Абдурахман Тчиани е назначен за председател на Националния съвет за защита на родината. Това беше седмият преврат в региона от 2020 г. насам, без да се включва предишният опит за преврат в Нигер през 2021 г., който беше потушен от същата президентска гвардия.

Превратът беше осъден от САЩ, Франция, Обединеното кралство, Организацията на обединените нации, Европейския съюз, Африканския съюз, множество африкански правителства и Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS).

Генералите пренебрегнаха крайния срок на ECOWAS за възстановяване на президента Базум, а новите лидери на Нигер затвориха въздушното пространство на страната и обвиниха чужди сили, че се готвят да нападнат. Сега лидерите на ECOWAS ще се срещнат в Нигерия в четвъртък, за да обсъдят следващите стъпки.

Миналата седмица военните лидери на ECOWAS подготвиха план за възстановяване на президента Базум, който вероятно ще бъде обсъден на срещата в четвъртък. Нигерийският сенат обаче отхвърли военната намеса в Нигер и без Нигерия, която има 1600-километрова граница и най-голямата армия в региона, нищо няма да се случи.

Пак миналата седмица заместник-ръководителят на военното правителство посети Мали, за да поиска „бързото разполагане на силите на Вагнер в [Нигер]“ в помощ на военния режим. А лидерът на „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че неговите войски ще могат да помогнат на Нигер – което един изследовател нарече „кошмарен сценарий“ за САЩ в африканския регион Сахел.

Военното правителство в Ниамей получи обещания за подкрепа от съседните държави Буркина Фасо, Мали и Гвинея. Алжир осъди преврата, а Либия заяви, че преврата е „неприемлив“. Миналата седмица обаче началникът на щаба на алжирската армия посети Москва за среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и Ниамей със сигурност е бил обсъден.

Медиите се съсредоточиха върху факта, че Нигер е доставчик на уран и е ключов доставчик за Франция, въпреки че Франция купува уран и от Казахстан. Френската компания за ядрен горивен цикъл Orano, която експлоатира уранова мина в Нигер, съобщи, че дейността ѝ не е била затруднена или застрашена.

Въпреки че уранът привлича повече внимание в новините, най-големият износ на Нигер е златото, което съставлява над 70% от износа през 2021 г.

Военното правителство съобщи, че е спряло износа на уран и злато за Франция, въпреки че по-късно Ройтерс съобщи, че Нигер, Мали и Буркина Фасо не са спрели износа на уран и злато.

Едно от нещата, които бяха спрени обаче, е 5 600-километровият Трансахарски газопровод (TSGP) на стойност 13 млрд. щатски долара, който трябваше да доставя 30 млрд. куб. м природен газ за Европа. Тръбопроводът щеше да тръгне от Уори, Нигерия, през Нигер до газовия хъб Хасан Р’Мел в Алжир, където щеше да се свърже със съществуващите газопроводи за Европа.

Забавянето на проекта идва в лош момент за Европа, тъй като наскоро тя загуби газа от газопроводите „Северен поток“ поради саботаж, както и от газопровода „Ийст Мед“, след като правителството на САЩ го прекрати, повдигайки екологични възражения. Очакваше се двата тръбопровода да доставят 120 млрд. куб. м газ годишно.

След загубата на „Северен поток“ Европа беше принудена да внася втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ на по-висока цена, отколкото плащаше на руснаците.

Източник: Oilprice

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!