Боливия на ръба на военен преврат. Нахлуха въоръжени в президентския дворец. ВИДЕО

В Боливия бе извършен опит за военен държавен преврат. Военните окупираха площад Мурильо в град Ла Пас, където се намират правителствените сгради. Бившият президент на страната Ево Моралес заяви, че начело на преврата стои генерал Хуан Хосе Сунига.

„Призоваваме за национална мобилизация в защита на демокрацията срещу държавния преврат. Няма да позволим на въоръжените сили да разрушат демокрацията и да заплашват народа“, каза Моралес в обръщение към нацията.

Държавният глава на Боливия Луис Арсе потвърди присъствието на армейски части на площада и призова за зачитане на защоните и демокрацията. На този фон оглавяващият военния преврат генерал Хуан Хосе Сунига призова в свое обръщение „за връщане на родината и на демокрацията в Боливия“.

ХРОНОЛОГИЯ НА ОПИТА ЗА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ

Вестник El Deber съобщи, че в понеделник, 24 юни, в телевизионно интервю, че генералът обвинява бившия боливийски президент Ево Моралес в реално управление на страната в сянка и се противопоставя на кандидатурата му за президентските избори през 2025 г. Той също така обещава да арестува Моралес, ако това се наложи.

Изявлението му предизвика вълна от гражданско недоволство в Боливия. Във вторник, 25 юни генерал Сунига беше уволнен от поста главнокомандващ на армията заради изявлението си, но той отрече това да е вярно.

Ден по-късно, на 26 юни той е извикан в правителството, за да подпише официално отстраняването си, заради изявлението си, но вместо да приеме уволнението си, генералът пристига на площад „Мурильо“ с група въоръжени войници и военно оборудване.

Военните щурмуват президентския дворец на площад „Мурильо“, а брониран автомобил избива портите му. След това генералът отива да преговаря с президента Арсе, докато неговите въоръжени части държат площада обграден.

Сунига и войниците му напускат президентството след разговорите с държавния глава, а служители барикадират портите на президентския дворец в опит да предотвратят повторно нахлуване на военните.

След края на разговорите с генерал Сунига президентът Луис Арсе провежда извънредна среща с министрите и прави обръщение към нацията. Държавният глава призова населението да се мобилизира срещу преврата в полза на демокрацията.

„Нужно е боливийският народ да се организира и да се мобилизира срещу държавния преврат в полза на демокрацията. Не можем да позволим опитите за преврат да отнемат живота на боливийците“, каза в обръщението си президентът на Боливия Луис Арсе

Министерството на външните работи на Боливия се обърна към международната общност с призив да подкрепи правителството на президента Луис Арсе на фона на събитията в Ла Пас.

Малко по-късно, президентът назначи ново военно ръководство на страната

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!