Блумбърг: САЩ изоставят Европа независимо кой ще спечели изборите. ЕС ще се разпадне. Кремъл ще гръмне шампанско!

В обширен анализ новинарската агенция Блумбърг пише, че независимо от това, кой ще спечели изборите в САЩ, дали ще е Доналд Тръмп или Камала Харис, Америка ще изостави Европа. Сценариите вече се разработват, допълва изданието.

Според колумнистът Андреас Клут сме свидетели на засилващ се разрив в отношенията на атлантичеките партньори.

По думите му САЩ и Европа се движат в противоположни посоки не от днес, а от дълго време. Той добавя, че няколко страни-членки на НАТО „пестят разходи за отбрана в продължение на десетилетия, възползвайки се от военната мощ на САЩ и първо разочаровайки, а след това ядосвайки американските данъкоплатци и политици.“ Клут добавя, че макар вече да са започнали да внасят по-големи вноски в алианса, това не е достатъчно за армиите им и е вече твърде късно.

„Отмина краткият еднополюсен момент, когато Америка беше свръхсила и можеше да претендира да бъде полицай във всеки регион на света. В днешния контекст на постоянни бюджетни кризи (с още една на път) и все по-смазващ дълг, Вашингтон ще трябва да направи избор“, пише Клут.

Авторът на анализа сочи, че двата сценария за изоставянето на Европа се различават само от това, кой от двамата кандидати за президент ще спечели – Тръмп или Харис. Според него, първият обича да злепоставя съюзниците на САЩ. В предния си мандат той заплаши да изтегли войските си от Германия и изцяло да напусне НАТО. „При втори мандат той може да го направи или просто, както предлага близък до него мозъчен тръст, да обяви съюза в алианса за „спящ“.

За сметка на това Харис би потвърдила на думи ангажимента на САЩ и НАТО към Европа. Но тя е заобиколена от съветници и мозъчни тръстове които са се дистанцирали от следвоенното кредо на хегемонния интернационализъм. „Днес изборът е между грубия изолационизъм на MAGA или по-финия във вид на „ограничаване“ на сътрудничеството.

Клут се е запознал със сценариите на разделянето на САЩ с Европа, разработени от Stimson Center във Вашингтон. По думите му някои от тях са просто смущаващи, други са ужасяващи.

Вариантът на Тръмп ще е бърз. Независимо от потвърждаването на ангажимента си пред Европа и Харис ще бъде принудена да напусне с военно присъствие континента, макар и по-бавно, категоричен е колумнистът.

Ако обаче Китай нападне Тайван и избухне голяма война в Азия и САЩ трябва да се намесят, „ще преместят войници, оръжия, боеприпаси, кораби, самолети и всичко останало в Тихия океан за една нощ. При по-бавния вариант, ще е заради очертаващата се криза и САЩ бъдат принудени да пестят от военни разходи, заради което „постепенно ще „изпразнят“ НАТО“.

Колумнистът е категоричен, че при варианта на Тръмп последствията за Европа ще са ужасни, а страни като Полша, ще се видят принудени, макар да инвестират сериозно перо в армиите си вече, да платят извънредно за персоналната си защита.

„Това пазарене, извършвано от едни, но не и от други, ще компрометира останките от НАТО и Европейския съюз. Тези континентални институции, вече разпокъсани, ще се разпаднат в мозайка от минисъюзи и армии със среден размер, всяка слаба по свой собствен начин и некоординирана с другите. Бутилките шампанско ще започнат да гърмят в Кремъл.“

Клут пише, че Европа ще продължи да си дърдори по време на разпадането на НАТО, причинено от потенциална финансова криза в САЩ, как ще създаде своя армия, но това няма да се случи, защото страховете на еврочленките са различни –  по-близките до Русия се страхуват от нападение.

„Големи страни като Германия не биха били готови да пожертват раздутите си социални системи за военна готовност. Французите (и британците извън ЕС) ще говорят твърдо, но няма да разпрострат собствените си (и малки) ядрени чадъри над европейските си съюзници. Кремъл ще се наслади на това шоу и ще изчака времето си, подобно на Наполеон, който някога е наблюдавал разпадането на Свещената Римска империя, преди да я разпусне.“

В края на своя анализ, Клус пише, че при евентуална война между САЩ и Китай в Азия, ситуацията ще е коренно различна и катастрофална. Най-вероятно ще станем свидетели на военен съюз между Китай, Русия, Северна Корея и Иран. Те не биха преговаряли със САЩ и европейците „веднага ще разберат, че могат да плуват заедно с Америка, или да потънат самостоятелно.“

В тази ситуация ЕС ще започне, по думите на Клут, да споделя сметките по разузнаване, оръжейни системи, командване и пр., за да защитят континента си. Европа, както се казва, ще бъде изкована бързо в кризата.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!