Bloomberg изчисли, колко от обещаните 1 млн. снаряда от ЕС са изпратени на Украйна. Резултатите са плачевни

снаряди, боеприпаси

Европейският съюз най-вероятно няма да може да изпълни задълженията си за доставка на 1 милион артилерийски боеприпаси на Киев. Това съобщи Bloomberg , позовавайки се на източници.

Йенс Столтенберг и Володимир Зеленски

Според него Европейската служба за външни работи е информирала дипломатите на страните от общността, че ЕС „вероятно няма да успее да постигне целтаза доставка на определения брой снаряди до март 2024 г.

Bloomberg подчертава, че след половината от планирания период общността е прехвърлила само около 30% от всички обещани снаряди на Украйна.

Както отбелязва агенцията, снабдяването на бившата съветска република с боеприпаси става все по-належащ проблем, тъй като Русия увеличава собственото си производство. Сега всеки недостиг на военни доставки от Европа „рискува да стане критичен“ за Украйна. Прехвърлянето на военна помощ за Киев се забавя на фона на наближаващите президентски избори в САЩ и нееднозначната позиция на страните от ЕС, отбелязва още Bloomberg.

Жозеп Борел

По-рано ръководителят на външнополитическата служба на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че за да продължат военните действия в Украйна, само от началото на тази година общността е предала на Киев 300 хил.  от155 мм снаряди и 2,6 хил. ракети.

Той увери, че ЕС ще увеличи производството на боеприпаси за Украйна. През февруари шефът на европейската дипломация обеща Брюксел да изпрати 1 милион снаряда на Киев. За тази цел са отпуснати 2 милиарда евро от Европейския фонд за мир.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!