Bloomberg: Украйна ще бъде предадена – САЩ ще сключат сделка с Русия

Раздробеният Запад търси начин да прекъсне подкрепата за Украйна срещу настъплението на Путин

Карикатура изобразяваща смилането на Украйна от Запада

Агенция Bloomberg публикува анализ на експерта Макс Гастингс под заглавие: „Украйна ще бъде разпродадена“, а в него става ясно, че САЩ ще сключат сделка с Русия. В него авторът в прав текст признава, че Западът е в упадък и не може да продължи подкрепата си за Украйна. В Европа страните, по думите му, тайно се надяват да върнат старите споразумения за доставка на газ и петрол, за да укрепят икономиките си. Той допълва още, че няма значение, кой ще спечели президентските избори в САЩ – Тръмп или Харис – съдбата на Украйна е решена – тя е на тезгяха за продан на очакваните преговори за мир. КритичноБГ публикува превод на анализа без редакционна намеса и съкращения:

Раздробеният Запад търси начин да прекъсне подкрепата за Украйна срещу настъплението на Путин.

Украйна е на път да бъде продадена. Ако това твърдение ви звучи твърде сурово и категорично, погледнете доказателствата. Руснаците заемат една пета от територията на Украйна и няма начин украинците да ги изместят. Армията на Владимир Путин се сдобива с все по-модерни оръжия, докато украинците се борят да осигурят собствените си сили.

Газови хранилища

Газови хранилища

Нещо повече, изпитващите икономически и енергиен глад европейски държави отчаяно се надяват на прекратяване на военните действия при всякакви условия, различни от абсолютната капитулация на Украйна. Ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ, общият консенсус, предвид предизборния му ентусиазъм за Путин, е, че с Украйна е свършено. Дори ако Камала Харис стигне до Белия дом, тя вероятно ще настоява за прекратяване на военните действия, защото Вашингтон не обмисля сценарий за победа на Украйна въпреки отпускането на 175 млрд. долара американска помощ.

Войните в Близкия изток отклониха вниманието от Украйна, което имаше трагични последици за Владимир Зеленски. Все по-малко американски оръжия се доставят на Киев, а вниманието на западните правителства се насочва към Израел и Иран, дори когато руските войски напредват.

Руски изтребител СУ-57

Руски изтребител СУ-57

Ако това са само общи заглавия, нека разгледаме някои подробности. Първо, Русия се сдобива с по-ефективни оръжия. Северна Корея доставя на Путин боеприпаси на цена, равна на една десета от цената на западните боеприпаси, използвани от армията на Зеленски. Съобщава се, че руснаците са отворили фабрика в Китай за производство на ударни безпилотни самолети „Харпия-3“, като използват китайски опит. Съобщава се, че стотици севернокорейски военни техници са били изпратени в Русия, за да помогнат с ракетите, доставени от Пхенян.

Украинците са възмутени, че руснаците изглежда използват незаконните комуникационни канали на Starlink, за да подобрят обективните си възможности за разузнаване, командване и контрол. Въпреки че Илон Мъск отрича да помага на Русия по този начин, украинците имат силни подозрения.

Руският обстрел на енергийната инфраструктура причинява опустошителни щети в Украйна. Тази зима много жители ще останат без светлина и отопление, което ще бъде сериозен удар по моралния дух. САЩ отказват да позволят на Украйна да използва американски оръжия за ответни действия.

Електропроводи

Руските сили смилат енергийната система на Украйна. Очаква я тежка зима

Що се отнася до чуждестранната подкрепа, обиколката на Зеленски в Европа по-рано този месец, за да популяризира така наречения „План за победа“, му осигури само благоприятна реторика от страна на западните лидери, но нищо повече. Новият ръководител на НАТО, бившият холандски министър-председател Марк Рюте, заяви пред репортери: „Подкрепата за Украйна в борбата срещу Русия е от решаващо значение за нашата колективна сигурност.“ Това е абсолютно вярно. В частен план обаче европейските държави отчаяно се опитват да възродят стария режим на евтини енергийни доставки, които зависят от руския нефт и газ.

Снаряди 155 мм

Снаряди 155 мм

Потокът от европейски боеприпаси към Украйна, който никога не е бил силен, сега е отслабнал до степен на струйка, не на последно място и поради бавното производство. Нещо повече, нещата не са много по-добри и в САЩ. Икономическите санкции срещу Русия остават крайно неефективни поради липсата на воля на Запада да ги прилага.

В самата Украйна, след близо три години, през които се смяташе за предателство да се говори за някакъв приемлив изход от военните действия, различен от победа и изгонване на руснаците от Донбас, много хора вече говорят за преговори. Те признават, че е малко вероятно да успеят да лишат руските сили от позициите им, които продължават да се разширяват.

Това лято украинците внезапно нахлуха в руската област Курск. Това беше възприето като удар по престижа на Путин. Оказа се обаче, че операцията не е била насочена към нищото. Нападението може би дори допринесе за кампанията на Путин да представи военните действия на руския народ като агресия на НАТО срещу родината му.

Владимир Путин, президент на Русия

Владимир Путин, президент на Русия

С наближаването на зимата в Украйна и Русия малцина могат да се съмняват, че 2024 г. е била успешна година за Путин и тъжна и трудна за Зеленски. В Хърватия преди две седмици последният заяви: „Слабостта на който и да е от нашите съюзници ще окуражи Путин. Затова ние молим [съюзниците] да ни укрепят – по отношение на гаранциите за сигурност, по отношение на оръжията, по отношение на нашето бъдеще след края на военните действия. Според мен [Путин] разбира само от сила.“

Зеленски е прав. Но става все по-трудно да се убедят чуждестранните политически лидери и техните народи, заети със собствените си проблеми и откровено уморени от проблемите на Украйна, да подкрепят политика, която може да изисква жертви в родината им.

Един американски стратег проницателно предвиди през първото лято на военните действия, че макар руснаците да не могат да завладеят Украйна, те могат да я държат в такова състояние, че никой разумен човек да не иска да живее в нея или да инвестира в нея. Това е реалистична перспектива. Седемте милиона украинци, които са напуснали страната си от февруари 2022 г. насам, на практика не желаят да се върнат. Икономиката на Украйна се намира в криза.

Най-добрата гаранция за сигурността на Украйна е членството в НАТО. Това обаче остава малко вероятно. Путин ще отхвърли всяко споразумение или дори прекратяване на огъня, което включва такова условие. САЩ са предпазливи по отношение на такъв ангажимент. Германците, а може би и други европейски членове, ще наложат вето.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК и Владимимр Зеленски, президент на Украйна с изтекъл мандат на 20 май 2024 г.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК и Владимимр Зеленски, президент на Украйна с изтекъл мандат на 20 май 2024 г.

Съвсем ясно и с право украинците ще отхвърлят всяка сделка, която не им осигурява западни военни гаранции в случай на подновяване на руската заплаха. Такова споразумение обаче ще трябва да бъде съобразено с тях. Освен това може да се окаже трудно да се накарат руснаците да се съгласят с каквато и да е сделка, която включва възможността за членство на Украйна в Европейския съюз.

Този конфликт започна, защото Москва не желае да се примири с един успешен демократичен и независим съсед. И тя остава основната пречка за прекратяване на конфликта: Путин иска в Киев да бъде установено руско марионетно правителство, а украинците са готови да жертват десетки хиляди животи, за да предотвратят този резултат.

Налице е сериозен срив в лидерството на Запад. Само украинците могат да твърдят, че са постигнали най-добрия възможен изход от този конфликт. Техните съюзници осъзнават, че не разполагат със стоманата или издръжливостта за продължителна конфронтация. Някои анализатори се успокояват с твърдението, че досега Западът е подкрепял Украйна и е принудил Путин да плати висока цена за много малък успех.

Този аргумент не ме убеждава. Според мен Путин има всички основания да смята, че Западът е в упадък и е разделен – и следователно уязвим. Ние трябва да се срамуваме, че това е така, и все още има време да докажем, че той греши – като увеличим драстично доставките на оръжие и паричната помощ за Киев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руски изтребители Су-57 смазаха украинската ПВО защита в Одеса

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!