Bloombeg: Противно на очакванията, руснаците свикнаха с войната и се обединяват

от Лазар Лазаров
Руснаци

Руснаците се учат да живеят с войната, която техният президент Владимир Путин отприщи в Украйна, пише агенция Bloombeg, позовавайки се на експерти.

Отбелязва се, че докато Путин се готви да положи клетва във вторник за още шест години като президент, инвазията се превърна в част от ежедневието на много руснаци, опровергавайки очакванията, че натискът на международните санкции и задълбочаващата се изолация в крайна сметка ще ги обърнат срещу него. Вместо да протестират, мнозина се обединяват около националния флаг, пише агенцията.

Кремъл използва най-големия конфликт в Европа след Втората световна война, за да прекрои Русия, комбинирайки яростен национализъм, включващ мощна смесица от съветска епоха и имперска носталгия със засилващи се репресии срещу несъгласието, пише Bloomberg.

В резултат на това Путин е изправен пред слаб вътрешен натиск да прекрати сраженията въпреки огромните военни жертви, което представлява предизвикателство за американските и европейските съюзници на Украйна, тъй като те се стремят да увеличат разходите за Русия за продължаване на войната, която трае вече трета година. Според Анна Кулешова, социолог от Social Foresight Group, която е напуснала Русия в началото на войната и сега живее в Люксембург, това е рязък контраст с първите месеци след инвазията през февруари 2022 г., когато много руснаци са реагирали с гняв, депресия и шок.

Санкциите не успяха „да създадат достатъчно икономически дискомфорт на лично ниво, за да покажат на руснаците връзката между войните, които започват, и влошаването на собственото им благосъстояние“, отбеляза Мария Снеговая, старши сътрудник в Програмата за Европа, Русия и Евразия в базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания. Въздействието върху жизнения стандарт на руснаците е „твърде малко, за да промени радикално обществените настроения“, смята тя.

Както пише Bloombeg, докато Русия се приспособяваше към безпрецедентните санкции, които не успяха да сринат икономиката й, много руснаци откриха финансова полза от войната. Задълбочаващият се недостиг на работна ръка, изострен от търсенето на новобранци от армията, допринесе за нарастващия натиск върху заплатите, тъй като предприятията повишават заплатите, за да задържат персонала или да запълнят свободните места.

Военната икономика на Русия засега се разраства силно, тъй като правителството налива пари в отбранителната индустрия и се стреми да предпази местния бизнес от въздействието на санкциите. Кремъл продължава да прибира приходи от продажби на петрол и газ, като се ориентира към страни като Индия и Китай, след като Европа отбягва руската енергия. 

„Индикаторите за обществените настроения относно социално-икономическата ситуация са на нивото от 2008 г. – пикът на стабилността на Путин“, посочи Денис Волков, директор на независимия социологически център Levada Center, имайки предвид потребителския бум, предизвикан от енергоносителите по време на първите два мандата на президента.

Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за Путин остава висока – според Волков 87% от анкетираните одобряват ръководството му, а 76% подкрепят руската армия в Украйна през март. Въпреки че заповедта на Путин от септември 2022 г. за мобилизиране на 300 000 резервисти беше „силен шок“, който предизвика най-резкия скок на обществената тревога през последните 30 години на проучвания, настроенията се възстановиха, когато властите дадоха ясно да се разбере, че това няма да се повтори, коментира той.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!