След като посети войнишко гробище в Украйна, Блинкен каза, че вижда добър напредък и, че е вдъхновен

Заедно с украинския си колега Дмитро Кулеба, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети гробището Берковец в Киев, където двамата отдадоха почит на загиналите войници.

Любопитна подробност е, че американският чиновник се срещна първо с външния министър на Украйна, а не с президента Володимир Зеленски. 

Днес стана ясно, че Блинкен е в Украйна, като не бяха дадени предварително подробности за посещението му.

След посещението на войнишкото грабище, държавният секретар на САЩ направи съвместнно изявление с Кулеба, в което каза, че вижда „добър напредък“ в контраофанзивата.

„Тук съм преди всичко, за да демонстрирам нашата постоянна и силна подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу тази агресия“, каза Блинкен, имайки предвид нападението от руската страна. 

„Наблюдаваме добър напредък в контранастъплението. Тя е много вдъхновяваща“, добави той.

„Искаме да сме сигурни, че Украйна разполага с всичко необходимо не само за успешна контраофанзива, но и за осигуряване на отбранителни способности в дългосрочен план, така че подобни агресивни действия да не се повтарят в бъдеще“, добави държавният секретар на САЩ

Освен това възнамеряваме да продължим да работим с нашите партньори, докато те изграждат и възстановяват силни икономики и демокрации. Всичко това е необходимо, за да може Украйна не само да оцелее, но и да просперира в бъдеще, както и да има силен партньор в лицето на САЩ„, добави Антъни Блинкен.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!