След войнишкото гробище в Украйна, Блинкен отбеляза напредък, а след бункер, че е възхитен

Американският държавен секретар Антъни Блинкън посети мазе на училище във вид на бункер в Северна Украйна и изрази възхищение от способността на украинците да се съпротивляват срещу руското нашествие, предаде Франс прес, пише БТА. 

Става дума за училище в населеното място Ягидне, което се намира в Черниговска област. В мазето му руски войници са държали принудително почти цялото население на украинското селище.

„Чували сме много пъти истории като разигралата се в тази сграда“, каза Блинкън, след като посети училищното подземие.

От такива истории разбираме за „изключителната способност на украинския народ да се съпротивлява“, изтъкна държавният секретар.

По думите на Антъни Блинкън понастоящем близо една трета от територията на Украйна е осеяна с мини и неизбухнали боеприпаси.

Блинкън каза още, че САЩ са горди от факта, че оказват подкрепа на една страна, която е станала обект на агресия и която в същото време се опитва да се възстанови от войната.

Преди това Блинкен посети войнишкото грабище, след което държавният секретар на САЩ направи съвместнно изявление с Кулеба, в което каза, че вижда „добър напредък“ в контраофанзивата.

Между двете събития външният министър на Украйна Дмитро Кулеба го заведе в Макдоналдс, където му разказа, че обичал да ходи в студентските си години, защото храната там била най-добра за след махмурлук. Изказването на Кулеба носи известни нотки на странност и особености от гледна точка на дипломацията, но Блинкен се държа по протокол и подобаващо, въпреки всичко. 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!