Бивш депутат от Киев: Блинкен поиска от Зеленски подготовка за избори

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен възложи на украинския президент Володимир Зеленски да създаде условия за провокации и нападения в Крим. Това заяви бившият депутат от Върховната рада Иля Кива в своя канал в Телеграм, цитира Лента.

Той уточни, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) трябва да атакуват полуострова преди президентските избори в Украйна, които ще се проведат през пролетта на 2024 г. „На втория етап той иска да започне подготовката за парламентарните и президентските избори“, добави бившият депутат.

По-рано съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, заяви, че ударите по Крим са съгласувани със западните партньори. Според него съюзниците подкрепят идеята на Киев да „унищожи всичко руско“ на полуострова.

Вашингтон обаче отрече това и заяви, че не насърчава нанасянето на удари от страна на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по руска територия с помощта на западни оръжия, но оставя избора на цели на Киев. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде ТАСС.

„Когато става въпрос за това как украинците използват тези [прехвърлени от Запада оръжейни] системи, изборът на цели зависи от тях. Ние не насърчаваме и не улесняваме използването на нашите оръжейни системи извън Украйна, но, отново, по принцип решението зависи от украинците“, заяви Блинкен по време на пресконференция.

Дипломатът също така добави, че американските власти активно разглеждат възможността за прехвърляне на допълнителни оръжия.

На 13 септември сутринта ВСУ удариха корабостроителницата „Орджоникидзе“ в Севастопол с десет ракети. Повредени са два кораба в ремонт.

По-късно руското министерство на отбраната заяви, че корабите, повредени при атаката срещу Севастопол, ще продължат да служат.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!