Блинкен обясни плановете на САЩ за постигане на мир в Близкия Изток

Невъзможно е да се гарантира мир в Близкия изток, включително сигурността на Израел, без появата на отделна палестинска държава. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за CNN, пише ТАСС.

Когато военната операция на Израел приключи ще има нужда от дългосрочен мир. „Няма да постигнем траен мир, няма да постигнем трайна сигурност за Израел, докато не бъдат разгледани политическите претенции на палестинците„, заяви държавният секретар.

Запитан дали САЩ биха помогнали на Израел, ако конфликтът се проточи, Блинкен посочи, че е необходимо да се проведе операцията, докато не се гарантира, че Хамас не може да атакува отново.

Държавният секретар също така подчерта, че Съединените щати продължават да обсъждат с Израел сроковете и условията на операцията. „Но решенията се вземат от Израел“, заключи той.

По-рано палестинският министър-председател Мохамед Щайе заяви, че Израел няма възможност да унищожи палестинското радикално движение Хамас. Той заяви, че движението е „част от палестинската политическа мозайка“, което ограничава възможността за борба с него.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!