Антъни Блинкен: Израел се обърна за помощ към САЩ

Израел е поискал допълнителна военна помощ от САЩ, а Вашингтон може да я обяви още на 8 октомври. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в неделя.

„Разглеждаме конкретни допълнителни искания, които израелците са отправили. Мисля, че вероятно ще чуете повече за това по-късно днес“, заяви политикът пред CNN.

Според държавния секретар президентът на САЩ Джо Байдън го е инструктирал „да се увери, че страната предоставя на Израел всичко, от което се нуждае в този момент, за да противодейства на атаките на Хамас“.

Освен това Блинкен посочи, че американската администрация е получила информация за няколко американци, убити или изчезнали при нападението на бойците срещу Израел. Данните са в процес на проверка.

На 7 октомври сутринта Израел беше подложен на масирана ракетна атака от ивицата Газа. Освен това бойци нахлуха в гранични райони в южната част на еврейската държава. Хамас пое отговорност за ракетния обстрел. В отговор израелската страна нанесе ответни удари.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви, че противниците са обявили война на страната му, разгърната от палестинските бойци, и обяви началото на операция „Железни мечове“.

На следващия ден израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че повечето от бойците на Хамас, които са проникнали извън ивицата Газа, са унищожени на територията на страната. По този начин приключи първият етап на операция „Железни мечове“. В същия ден политикът заяви, че Израел официално преминава в „състояние на война“.

Палестинците се опитват да гарантират, че бъдещите граници между двете страни ще следват линиите, съществували преди Шестдневната война от 1967 г., с възможна размяна на земи. Палестина иска да създаде своя държава на Западния бряг и в Ивицата Газа, със столица Източен Йерусалим. Израел отказва да се върне към границите от 1967 г. и да раздели Йерусалим на две части.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!